Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gjoleid Mesterens Utvalgte 8 år (fra venstre), Myken French Connection 7 YO Single Malt Whisky og Eiktyrne Fransk Eik Countdown 2 er tre norske whiskynyheter på Vinmonopolet.

Gjoleid Mesterens Utvalgte 8 år (fra venstre), Myken French Connection 7 YO Single Malt Whisky og Eiktyrne Fransk Eik Countdown 2 er tre norske whiskynyheter på Vinmonopolet.

Norsk whisky fra havgapet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Whiskydestillering virket som den minst dårlige ideen.

Det er mye spennende som skjer på whiskyfronten i Norge – i november fikk kom tre nye norske whisky inn i hyllene på Vinmonopolet.

I 2021 lanserte Det Norske Brenneri i Grimstad Eiktyrne Fransk Eik Single Malt Countdown 3 som den første i rekken av whiskyer som skal slippes på veien mot å få en whisky som har ligget 100 prosent på franske eikefat. Nå har de kommet med Eiktyrne Fransk Eik Countdown 2.

Jon Bertelsen, destillatør ved Det Norske Brenneri, forteller at han ønsker å ta med konsumenten på den reisen som viser hvordan en helnorsk whisky fra helfranske fat blir til.

I årets versjon er de eldste elementene fra 2012, og over 80 prosent har vært på franske eikefat, men de første årene var det en annen type fat som var i bruk.

– De har en helt annen filosofi rundt eik i Frankrike, sier han.

– For min del er det viktig å ha en andel struktur i whiskyen. Det får jeg fra ferske limousinfat.

De første franske eikefatene fikk de på plass i 2016 og de neste årene vil det først komme en Countdown 1 før den helnorske whiskyen fra helfranske fat kan slippes.

Norsk saltvannswhisky

– Det begynte med et ønske om å kunne bosette oss på den øya, forteller Roar Larsen, daglig leder for Myken Destilleri.

Myken, en øy som ligger 32 kilometer ut i havet i Nordland, har tolv innbyggere.

– Vi måtte ha noe å leve av, og siden ingen av oss kunne noen ting om fisk, så måtte vi finne på noe annet. Da var whiskydestillering den minst dårlige ideen, sier han og ler.

Med fem ansatte er destilleriet blitt en hjørnesteinsbedrift på øya, og produksjonen består av ulike whisky og gin.

Som et ungt destilleri er det foreløpig begrenset antall flasker som lanseres mens de bygger opp fatlageret.

– Vi har tradisjon for å navngi på en sånn måte at det henger sammen med hvilke tønner vi har brukt, forteller Larsen.

– Og det er tradisjonshåndverk med live flamme, altså propan, som brenner under destillasjonsapparatene våre. Sakte og rolig.

Det er ikke bare beliggenheten langt ute i havgapet som er unik. Larsen forteller at de benytter avsaltet sjøvann i produksjonen.

– Jeg tror vi er de enste som destillerer whisky, som gjør det, sier han.

Myken French Connection 7 YO Single Malt Whisky har navnet sitt fra det 400 liter store konjakkfatet som den lå på i fire år. De første tre årene var det amerikanske bourbonfat som ble benyttet.

Begge fatene har gitt et særegent preg til whiskyen.

Jomfrueik

Tredje whiskynyhet i hyllene i november er Gjoleid Mesterens Utvalgte 8 YO Amerikansk Jomfrueik fra Arcus.

I fjor kom Mesterens Utvalgte 10 år som hadde hatt opphold på sherry- og bourbonfat, mens årets altså har ligget på ny amerikansk eik.

Resultatet er en whisky med mye eikepreg og en sødmefull utgang.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.