Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ny Hamsun-figur i Ylajalis lokaler

Tekst
Foto
Happolati åpner i Ylayalis gamle lokaler med Rune Bjørneng og Mads Kjøllmoen bak grytene. Foto: Jimmy Linus.

Happolati åpner i Ylayalis gamle lokaler med Rune Bjørneng og Mads Kjøllmoen bak grytene. Foto: Jimmy Linus.

Navnet fant også de i Knut Hamsuns roman Sult: Kjøkkensjefene i restaurant Happolati lover nordisk kjøkken med smaker av Asia.

- Navnet, ja. Happolati er en figur i Hamsuns "Sult", akkurat som Ylajali, sier Rune Bjørneng (23), en av kjøkkensjefene bak Happolati som åpner i morgen.

Sammen med Mads Kjølmoen (23) har han satt sammen en meny preget av en månedslang inspirasjonstur til Asia, der de blant annet besøkte Kina, Taiwan, Sør-Korea og Japan. 

På menyen står retter som en fornorsket versjon av crispy duck; due med blodpanneaker, syrlige grønnsaker og chilimajones. Og klippfiskcrumble med fermentert kål og sølmajones.

Maten på Happolati. Foto: Jimmy Linus.

Maten på Happolati. Foto: Jimmy Linus.

- Maten blir egentlig litt hva vi har lyst på, sier Bjørneng.

–Vi er selvfølgelig preget av stedene vi har jobbet før, og det nordiske kjøkken, men ønsker å få med mye av teknikkene og smakene fra Asia. Og vi kommer til å bruke norske råvarer så langt det lar seg gjøre.

Even Ramsvik har slått seg sammen med kjente kokker Tom Victor Gausdal, Stian Foer og har store planer.

Les også: Dette er påskens beste og verste marsipan.

Maten på Happolati. Foto: Jimmy Linus.

Maten på Happolati. Foto: Jimmy Linus.

Hipp som happ

Restauranten vil ha to faste menyer, en til 475 kroner og en til 650 kroner. Men det er også mulig å bestille kun en rett, eller å stikke innom for en spesiallaget øl i samarbeid med Schouskjelleren.

– Alt vi lager er bygget rundt dele-prinsippet der man forsyner seg fra tallerknene som kommer på bordet, sier Rune Bjørneng.

Bak interiøret står duoen Andersen & Voll, som har tegnet flere av spisestedene til restaurantmogul Nevzat Arikan, som Trattoria Popolare og Nedre Foss Gård.

– Vi har jobbet sammen med Nevzat siden 2002 og kjenner hverandre godt. Konseptene hans er spreke og presise og tilfører noe til byen, sier Torbjørn Anderssen i Anderssen & Voll.

Det gamle Ylayali lokalet har fått et moderne asiatisk preg. Foto: Jimmy Linus.

Det gamle Ylayali lokalet har fått et moderne asiatisk preg. Foto: Jimmy Linus.

Denne gangen gikk prosessen kjapt. Konseptet ble spikret før jul og interiøret ble tegnet i løpet av noen uker i januar. Det gamle gulvet til Ylajali er blitt mørkbeiset. Bord og stoler er av tre. Vegglampene fører tankene til japanske badehus, og i taket henger papirlampene til den spanske desigeren Jamie Hayon. 

– Bord, stoler, vegglamper og jumboblomsterpotter er laget for akkurat denne restauranten. Det er ekstra moro, det er få nye restauranter som henter frem spesialtegnede produkter, sier Andersen.

Happolati. Foto: Jimmy Linus.

Happolati. Foto: Jimmy Linus.

Dele-prinsippet til kokkene kommer også til uttrykk i interiøret: Til venstre for inngangen står et spisebord som måler to meter i diameter, med en stor dreieskive i midten.

– Der er tanken at du sitter med mange og deler maten, sier Anderssen. 

– Men det gjenstår å se om det funker. Det er mulig vi gjorde det 20 centimeter for stort.

 

Restaurant Otro Lio stenger  – Vi har ikke truffet markedet godt nok med vårt konsept på Majorstuen, sier daglig leder på Otro Lío, Kitty Knutzen.

Lese mer om restauranter, mat, oppskrifter og vin?  Følg Smak på Facebook (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.