Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maten vår inneholder fortsatt for mye akrylamid

Tekst
Enkelte typer potetgull er blant produktene med høye verdier av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. Foto:

Enkelte typer potetgull er blant produktene med høye verdier av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. Foto:

Er du storspiser av ferdigstekt pommes frites, enkelte potetgullprodukter, enkelte typer kjeks og knekkebrød, kan det være sunt å legge om matvanene.

Det er fortsatt altfor høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet akrylamid i enkelte matvarer, viser analyser Mattilsynet har gjort.

I 2014 ble 171 matvarer på det norske markedet analysert.

– Selv om vi registrerer bedring for enkeltgrupper, viser den langsiktige trenden at akrylamidnivåene i de analyserte produktene ikke går vesentlig ned. Vi er også bekymret over at noen av resultatene er såpass høye, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Er du storspiser av ferdigstekt pommes frites, enkelte potetgullprodukter, enkelte typer kjeks og knekkebrød, kan det være sunt å legge om matvanene. For undersøkelser i flere land viser at disse inneholder mest akrylamid. Men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

– Akrylamid i mat kan utgjøre en helsefare, og målet er at nivåene skal være så lave som mulig. Derfor forventer Mattilsynet at produsentene gjør det de kan for å oppnå dette, noe som blant annet betyr å ta i bruk tilgjengelig teknologi og eksisterende kunnskap, sier Edvardsen.

Mattilsynet mener det er viktig å få på plass et klarere regelverk, og jobber sammen med EU-landene for å få til dette.

Matindustrien jobber kontinuerlig med å redusere dannelsen av akrylamid i produktene, forteller administrerende direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og Drikke.

– Dette er et arbeid som har pågått i mange år og som fortsetter med full styrke, sier han.

Fakta

* Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning og ved produksjonsprosesser over 120 grader, når man baker, friterer, steker eller griller.

* Finnes særlig i stivelsesrike produkter som for eksempel potet- og kornbaserte matvarer kan det dannes større mengder akrylamid.

* Stoffet regnes for å være kreftfremkallende og gentoksisk (kan skade arvestoffet).

* For å minimere risiko viser Mattilsynet til de nasjonale kostholdsrådene, med frukt, grønt, grovbrød og rene kjøttprodukter. Samt at stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket. Kilde: Mattilsynet.

Les også:
Nordmenn mer bekymret for jobbmarkedet
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.