Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

90 dagers ubetinget for vinhandler

Tekst
Dømt til fengsel. 
             Svein Kjetil Stallemo (til høyre) og aktor, politiadvokat Geir Magne Søfteland, fra da saken var oppe for retten for halvannen uke siden.

Dømt til fengsel. Svein Kjetil Stallemo (til høyre) og aktor, politiadvokat Geir Magne Søfteland, fra da saken var oppe for retten for halvannen uke siden.

Den 70 år gamle eksbutikkeieren i Kristiansand som forsynte venner og venners venner med over 25.000 flasker italiensk vin, er dømt til 120 dagers fengsel hvorav 90 dager ubetinget.

Det startet med import av en pall med snaut 600 flasker Brunello og Rosso di Montalcino fra produsenten Castelli Martinozzi i Toscana. Flaskene ble fordelt på omtrent 25 venner og kjente.

Men så tok det av, og i løpet av to år importerte 70-åringen 40 paller vin fra den samme produsenten. Og kundegruppen ble utvidet til 200 personer. Omtrent halvparten var i likhet med den dømte 70-åringen medlemmer i "Klubselskabet Foreningen", populært bare kalt "Klubben" i Kristiansand, en herreklubb etter britisk mønster etablert i 1824. Blant kundene var flere av byens profilerte aktører.

En del av disse kundene kan nå vente seg bøter for ulovlig vinkjøp.

Innrømmet ulovlig import
70-åringen formidlet ikke bare vinen; han beregnet seg også en gevinst på tilsammen rundt 450.000 kroner som han ikke oppga til beskatning.

Da saken var oppe i tingretten 20. mars erkjente han ulovlig vinhandel.

I dommen som foreligger mandag morgen dømmes han blant annet for overtredele av bokføringsloven, merverdiavgiftsloven, ligningsloven, alkoholloven og flere overtredelser av tolloven.

Forretningsmannen dømmes til 120 dagers fengsel hvorav 90 dager ubetinget. Det er strengere enn aktors påstand om 60 dager ubetinget samt 60 dager betinget fengsel. 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Les også:
  Tilstår ulovlig vinimport

- På kort sikt bør det være rom for en styrkning av kronen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.