Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Deilig sommerlunsj i Kragerø

Tekst
Tollboden i Kragerø er et velkjent skue. Foto: Sune Eriksen

Tollboden i Kragerø er et velkjent skue. Foto: Sune Eriksen

Med liveorkester, hundemeny og eget barnetoalett er spisestedet Tollboden i Kragerø nesten for godt til å være sant.

Fakta: Tollboden Restaurant

P. A. Heuchs gate 4A

3770 Kragerø

35 98 90 90

tollboden.org

 

Meny: ★★★★

Mat: ★★★★

Miljø: ★★★★★

Service/Effektivitet: ★★★★★

Pris: ★★★★★

Totalt: 23

 

Velsmakende, etablert og barnevennlig sommeridyll.

 

Utenfra ser det nesten ut som en sørlandsklisjé. Et sted som bare finnes på film. Med lun storbandjazz fra stedets liveorkester som brer seg ut over hjertet av Blindtarmen, den smale bukten innerst i Kragerø. Har kan man legge båt til og ta to skritt, så sitter man på restauranten.

– Det er utrolig mange på jobb her, sa Salt idet en smilende svensk servitør lot dem velge bord.

Og ja, det skulle ikke stå på effektiviteten. Spørsmål om drikke kom umiddelbart, det samme gjorde menyene. I tillegg til en raus lunsjmeny har Tollboden en meny med retter som serveres hele dagen, i tillegg til barnemeny og egen meny med snacks til de firbente.

Gamle travere

Feriegjestene var så smått begynt å innta bordene. Bringebærlimonade kom raskt på bordet til de yngste lunsjgjestene, mens både Salt og Pepper valgte mineralvann, til tross for flere virkelig gode kjøp på vinkartet.

Tollboden i Kragerø serverer superferske reker. Foto: Sune Eriksen

Tollboden i Kragerø serverer superferske reker. Foto: Sune Eriksen

– En flaske Pol Roger Sir Winston Churchill 2002 til 1550 kroner må være sommerens sikreste champagnekjøp, sa Salt og skulle ønske at bilen hadde stått igjen hjemme.

Menyen er noe safe, med obligatoriske retter som hamburger, biffsmørbrød, rekesalat, kyllingpasta, blåskjell og fiskesuppe, i tillegg til ferske reker, oksecarpaccio og laksesashimi.

Valget falt på reker og hamburger, da dette er retter som finnes på nærmest alle sommerrestauranter i landet.

På barnemenyen var det også gamle travere, og alle «p-ene» var representert: pølse, pasta, pølse med pasta og pizza.

– Det hadde vært moro om Tollboden hadde våget å bruke flere bokstaver i alfabetet, sukket Salt.

Men drikkemenyen til barna veiet opp, her hadde stedet skapt egne barnedrikker etter bilmerker og farger, i tillegg til eplemost og bringebærlimonade.

Les også: Even Ramsviks metode for å gi blåskjellene mer smak.

Sommerstemning

Tegnesaker til barna kom i egne poser, og maten fulgte like etter.

Rekene var mange og så ferske at det var vrient å renske dem. Om man skal utsette noe på retten, så kunne den hatt mer brød, og gjerne en våtserviett eller skyllebolle. På spørsmålet om mer brød, kom servitøren raskt med en stor kurv med focaccia til.

Hamburgeren ble servert med cheddar og bacon. En frisk grønnsakssalat og chipotlemajones var klokelig nok lagt ved siden av. Burgeren i seg selv var fin og ikke for kompakt, men fremsto litt smaksløs. Grønnsakene var friske og potetene velsmakende. Barnas p-er var slik de bør være, uten fiksfakseri.

Tollbodens burger serveres med cheddar, bacon, grønnsakssalat og chipotlemajones. Foto: Sune Eriksen

Tollbodens burger serveres med cheddar, bacon, grønnsakssalat og chipotlemajones. Foto: Sune Eriksen

Den sjarmerende Tollboden ble oppført i perioden 1783–85, og flere bygg kom til i 1822. Eiendommen var i privat eie, med fire forskjellige eiere, frem til Finans-, handel- og tolldepartementet kjøpte gården i 1820. Deretter var det tollsted frem til nedleggelsen i 1992.

Dagens restaurantvirksomhet ble etablert på slutten av 90-tallet og består av både inne- og uteservering, sistnevnte delvis under tak. Stedet har nye toaletter, også et eget for barn, og fremstår som veldig pene og rene.

Tollboden Restaurant eies i dag av milliardær og eiendomsinvestor Ivar Tollefsen gjennom selskapet Fredensborg as.

Lunsj for to voksne og to barn, med tilhørende drikke og levende musikk, kom på 830 kroner, noe som føltes rimelig.

– Bedre stemning skal man lete lenge etter når man spiser lunsj i Sommer-Norge, oppsummerte Pepper.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner