Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: En av verdens første kvinnelige vingründere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Argentinske Colomé har mange rekorder, og lager magisk malbec.

Det er få kvinnelige vingårdsgründere i historien. Tungt og ofte utrolig hardt arbeid, samt tradisjon, gjorde det vanskelig for kvinner å starte en vingård. Men et av få unntak er Colomé, som ble etablert så tidlig som i 1831, av Ascensión Isasmendi-Dávalos, datteren av den spanske guvernøren i Salta. Hun fikk noen vinstokker i bryllupsgave, og dro fra Salta til Cafayate og plantet dem under bryllupsreisen.

Hennes mann dro aldri dit, men Isasmendi-Dávalos bodde der alene i perioder og drev vingården. Hun plantet de første malbec og cabernet sauvignon-markene med stokker fra Frankrike i 1854. Disse vinmarkene finnes fortsatt, og utgjør fire hektar av Colomés beholdning. Eiendommen er på hele 39.000 hektar, hvorav 11 hektar er gamle vinmarker. Der er også verdens høyest beliggende vinmarker på opp mot 3100 meter over havet.

I 2001 ble gården, som er regnet som Argentinas eldste vingård, kjøpt av sveitsiske Donald Hess og hans kone, Ursula Hess. De har både Peter Lehman og Glen Carlou, samt Hess Collection i Napa, men ville gjerne ha en gård i Argentina også.

I dag eier Hess to vingårder i Argentina, Colomé og Amalaya. De to vingårdene lager 200.000 kasser vin i året. Amalaya, som har de rimeligere og mer kommersielle vinene, lager klart mest. Colomés' viner er utrolig delikate og friske, med en nydelig dybde og balanse – særlig når du tar prisen med i betraktningen.

91

Navn: Colomé Auténtico Malbec 2020

Produsent: Bod. Colomé , Salta , Argentina

Pris: 385,00 Varenummer: 7919801 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Stenberg & Blom AS

Dyp, konsentrert duft med mørke bær. Konsentrert og saftig frukt på smak med lange raffinerte tanniner og en flott balanse. Fast og fersk avslutning med god friskhet. TW

90

Navn: Colomé Estate Malbec 2020

Produsent: Bod. Colomé , Salta , Argentina

Pris: 265,00 Varenummer: 9629701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Stenberg & Blom AS

Dufter av søte mørke bær, plommer og krydder med noe tre. Konsentrert og kjølig frukt på smak med fin friskhet og faste tanniner. TW

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.