Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sure og gode øl-nyheter

Tekst
Vinmonopolets planlegger ny butikk med kun spesialøl. Foto: Sigurd Fandango

Vinmonopolets planlegger ny butikk med kun spesialøl. Foto: Sigurd Fandango

En blanding av godt håndverk, leskende bringebærøl og andre fantasifulle brygg med utgangspunkt i surøltradisjonen inntar Polets spesialbutikker.

Det blåser en sur vind over verdens mikrobryggere. Den lukter av sitrus, blåbær, verbena, og alt mulig annet. Blant de 89 småpartiene av øl som gjør inntog i Vinmonopolets spesialbutikker i morgen, er hele 24 klassifisert som såkalte surøl. Kategorien som før fikk den jevne ølhund til å dra seg i skjegget, er nå stadig oftere å finne i utvalget fra kreative bryggere og fremoverlente restauratører som søker nye og spenstige kombinasjoner med mat og drikke. Når øl kommer med forfriskende syre blir den også bedre til mat.

Hva er egentlig surøl?

Ølstilen, som kommer i flere farger og smaksnyanser enn noengang, er i utgangspunktet en samlebetegnelse for øl brygget med hjelp av villgjær. Gjærstammer som sammen med ulike bakterier fører til øl med en lavere pH enn normalt, og dermed gir en høyere friskhet og syre. De belgiske øltypene lambic og geuze er de mest kjente og klassiske blant disse.

Tilsetningen av ulike bær og frukter under gjæringen, og modning i eikefat som tidligere er blitt brukt til produksjon av ulike vinstiler, gjør at surøl spriker i alle retninger, fra det svært syrlige, stramme og ofte sitruspregede, til de leskende variantene med tilsatt bringebær og kirsebær (belgisk framboise og kriek), og videre til de vinøse og mer modne som har fått en oksidativ lagring på brukte eikefat.

Skandinaviske bryggere, med danske Mikkeller i spissen, eksperimenterer hyppig med iblanding av nype, blåbær, tindved og andre frukter og bær vi finner i Skandinavia. Noen av disse påfunnene har resultert i godt balanserte surøl, andre i spinkle og uharmoniske utgaver.

Les også:Her er de beste mars-nyhetene på Polet.

Blant de nye variantene som kommer i spesialbutikkene finner vi flere surøl og syrlige øltyper i toppen. Som den belgiske bringebærvarianten, Hommage fra 3 Fonteinen, italienske Birrificio del Ducatas saison-øl Vieille Ville Saison Barrel Selection og danske Mikkellers Blå Spøkelse, med tydelig smak av blåbær. Blant de mer kjente øltypene finner vi imponerende komplekse og velbalanserte brygg fra belgiske De Dolle og munkene i Abbaye de St.-Martin.

Ølpol

Nytt av året er at Vinmonopolet har tatt innover seg den stigende interessen for spesialøl ved å etablere et prøveprosjekt med såkalte ølpol i to av sine butikker – Kvadrat i Sandnes og Bankkvartalet i Trondheim. Disse to butikkene vil i tillegg fra spesialbutikkenes årlige ølslipp, kunne skilte med opptil fire ganger så mange ølsorter som Polets øvrige butikker.

Foruten nevnte utsalg, slipper følgende fem butikker ølnyheter i morgen: Hamar, Sandefjord, Valkendorfsgaten i Bergen og CC-Vest og Aker Brygge i Oslo.

 

For hele listen over hvilke øl som lanseres i de syv butikkene: Se Vinmonopolets hjemmeside.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.