Venstre vil ha sterkøl i butikkhyllene

Tekst
Venstre foreslår å tillate salg av sterkøl, som disse fra Sagene Bryggeri, i norske dagligvarebutikker. Foto: Terje Pedersen /

Venstre foreslår å tillate salg av sterkøl, som disse fra Sagene Bryggeri, i norske dagligvarebutikker. Foto: Terje Pedersen /

Vil være gunstig for norske bryggerier, mener partiet.

Venstre foreslår å tillate salg av øl med en alkoholstyrke på 7 prosent i vanlige butikker. En liberalisering av regelverket vil være gunstig for norske bryggerier, mener partiet.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet støtter forslaget, melder TV 2. Det har dermed flertall på Stortinget, selv om KrF ikke overraskende er imot.

I dag er alkoholgrensen for øl i butikk 4,7 prosent. Sterkere øl enn dette må selges på Vinmonopolet.

Venstres Guri Melby viste da hun presenterte forslaget i Stortinget lørdag til at antallet norske bryggerier har økt kraftig de siste årene.

– I dag finnes det over 160 norske bryggerier, som brygger et stort antall øltyper og -stiler, som ofte ligger mellom 5,5 og 7 prosent alkoholstyrke, sier hun.

Støtte fra regjeringen

Melbys partikollega Sveinung Rotevatn anfører at bedre utvalg av øl i butikkhyllene gir forbrukerne et bedre utvalg øl uten at de må «ta turen mellom brennevinshyllene man finner i Vinmonopolets butikker».

– En økt alkoholgrense vil gi et bedre utvalg av drikkevarer med lav alkoholstyrke i nærbutikken, noe som gir større valgfrihet for forbrukerne, sier Rotevatn.

Venstre får støtte fra regjeringspartiene.

– Høyre ønsker å støtte opp om norske bryggerier og en god ølkultur, sier Høyres Arve Kambe til TV 2.

– Dette er god distriktspolitikk og vil bidra til å skape flere arbeidsplasser i Norge, understreker Morten Wold (Frp) overfor kanalen.

– Dårlig strategi

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis vender derimot tommelen ned for forslaget.

– Å legge til rette for at folk bytter ut vanlig øl med sterkøl er en dårlig strategi for å få ned et helseskadelig forbruk, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Hun viser også til at mange butikker har for dårlig kontroll med alkoholsalget, noe som fører til at også mindreårige får kjøpt alkohol.

Forslaget kan også svekke vinmonopolordningen, frykter Gerhardsen.

– Økningen av taxfreekvoten har allerede flyttet en bekymringsfull stor andel av salget vekk fra Vinmonopolet, sier hun. (

 

Les også: Så partneren selge idéen og hoppe av til en godt betalt jobb

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Avlyser oljepris på 20 dollar fatet

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvordan lykkes som gründer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk