Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tre typer råøl er lansert på Vinmonopolet.

Tre typer råøl er lansert på Vinmonopolet.

Helt rå øl på Vinmonopolet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Blant ølnyhetene i mars finner vi tre øl som er helt rå.

Råøl er et litt ukjent begrep, men blant ølnyhetene i mars finner vi nå råøl fra tre norske produsenter.

Hos surølbryggeriet Eik & Tid i Oslo brygger de kun råøl, og brygger Amund Polden Arnesen forklarer det med interessen for historie og god smak.

– Det er flere gode grunner for å brygge råøl. For vår del bunner det i utgangspunktet ut i ønsket om best mulig smak. Vi har reist mye rundt og testet øl og latt oss fascinere av teksturen og smaken på råøl, sier han.

Ukokt

Råøl er et øl hvor vørteren ikke har vært kokt, og historisk sett så var det ofte sånn øl ble brygget på gårdene i gamle dager. Koking av vørter krevde en stor kjele med mulighet for fyring under, og det var svært kostbart. Ofte hadde man heller trekar som man la varme stener oppi og holdt på den måten vørteren varm over noe tid.

– Den store fordelen med å koke vørteren er selvfølgelig at man tar livet av alle uønskede mikroorganismer og på den måten i større grad unngår usmak og villgjærinfisert øl. Men mye av den samme pasteuriseringsprosessen får man også ved å meske lenger og over høy temperatur, og da beholder man samtidig mer av smaken, soer Arnesen.

Tradisjonen med å brygge råøl hadde nesten helt forsvunnet, men noen få steder som i Hornindal har de fortsatt med å brygge på gamlemåten.

– Vi bruker noe gammelt for å lage noe nytt og får frem nye og spennende smaker. Det er også vesentlig mindre ressurskrevende å brygge råøl fremfor å måtte bruke energi for å koke 1000 liter vørter i en time, sier han.

Tre nye råøl på Vinmonopolet:

86

Navn: Eik & Tid Rå

Produsent: Eik & Tid , Oslo , Norge

Pris: 134,90 Varenummer: 10782001 Utenfor sortiment, Importør: Fludium AS

Dufter av einer og grønne urter med preg av gjær og noe frukt. Frisk smak med fine grønne toner og høy syre. Lang frisk ettersmak. Prøv til fisk. TW

85

Navn: EGO Heksekunst Norsk Tradisjonsøl

Produsent: Ego Brygghus , Viken , Norge

Pris: 47,90 Varenummer: 10726402 Utenfor sortiment, Importør: Beer Enthusiast AS

Fruktig duft med hint av urter. Humlepreget smak med fin friskhet. Lett bitterhet i avslutningen. Lett og leskende øl. TW

82

Navn: Qvart Bønder i Byen Saison

Produsent: Qvart Ølkompani , Vest-Agder , Norge

Pris: 55,20 Varenummer: 10734402 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS

Dufter av krydder og frukt. Fruktig smak med hint av einerlåg. Lett bitterhet i ettersmaken. Litt kort. TW

Andre ølnyheter i mars:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.