Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Magnus Nilsson stenger Fäviken Magasinet på slutten av året.

Magnus Nilsson stenger Fäviken Magasinet på slutten av året.

Siste sesong for Fäviken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Magnus Nilsson stenger Fäviken Magasinet etter 11 år.

Kokken deler selv nyheten om at dette er hans siste sesong som kokk på den verdenskjente restauranten på sin instagramkonto.

– Det har vært en tung beslutning å ta, men en beslutning jeg tror er den rette. Kvelden 14. desember blir min siste, skriver han på instagram.

Til Los Angeles Times, den eneste avisen som har fått et intervju med kokken i anledning nedleggelsen, sier han at han var kommet til et punkt der han ikke lenger hadde lyst til å gå på jobb.

– Jeg slutter ikke fordi jeg er misfornøyd med restauranten. Jeg slutter bare fordi jeg er ferdig med den. Fordi jeg vil gjøre andre ting, sier han til Los Angeles Times.

De andre tingene inkluderer å tilbringe tid med sin kone og fire barn, og å dyrke frukttrær i en åker han eier lengre sør i Sverige.

Han sier han kunne overlatt driften til andre, men at Fäviken har vært et så personlig prosjekt at det ikke blir riktig.

En av verdens beste

Fäviken, som ligger avsides til i Nord-Sverige er opprinnelig en gammel låve. Nilsson kom hit som 24-åring. Han skulle egentlig lede stedets vinprogram – han anså seg selv som ferdig med matlaging – men endte med å bygge opp en unik restaurant med mat laget av lokale råvarer. Snart ble et måltid på restauranten et av verdens mest ettertraktede. Fäviken Magasinet har vært en gjenganger på listen over verdens 50 beste restauranter og har to stjerner i Michelinguiden. En middag her byr gjerne på rundt 30 retter av råvarer fra restaurantens nærmiljø, foredlet av Nilsson og hans kokketeam.

— Underlig at de ikke har tre stjerner

Kreativ frihet

– Uvanlig tidlig i min karriere fikk jeg mulighet til å utvikle og drive en ambisiøs restaurant på en måte de fleste kokker bare kan drømme om....Fäviken har vært et prosjekt hvor jeg har nytt godt av enorm støtte fra Brummer-familien, som er Fävikens eiere og mine forretningspartnere. Jeg har fått lov til å vokse og utvikle meg, og jeg har hatt gleden av fullstendig kreativ frihet, skriver Nilsson selv på instagram. Han har ventet med å annonsere stengningen til restauranten var fullbooket for sesongen. Han skriver at han ønsket at de siste gjestene skulle komme til restauranten på de samme premissene som andre gjester; at det ikke skulle bli et vilt rush for å få med seg et siste måltid på det sagnomsuste stedet.

Se dette innlegget på Instagram

Fäviken to close at the end of the year. Dear Friends, With this note I would like to tell you that this coming season will be my last at Fäviken Magasinet. I have been the chef here for more than ten years now and it has been amazing. Unusually early in my career I was presented with the opportunity to develop and operate an ambitious restaurant in a way that most chefs can only dream about. I have had the chance to work alongside the best team I could have wished for, cooking for the most fantastic guests (mostly). Fäviken has been a project where I have enjoyed tremendous support from the Brummer family who are Fäviken s owners and my business partners. I have been allowed to grow and develop, and I have enjoyed complete creative freedom. It has been a hard decision, but one that I believe is the right one. The evening of the 14th of December 2019 will be my last. I wanted to share this news now when the coming season is already fully booked, as to not motivate guests to come here just because of the news itself. I hope that my last half-year at Fäviken is going to be business as usual, and that the people come here to enjoy Fäviken and what we have to offer, not because it will end soon, but because it is a magnificent restaurant experience right now. We have truly never been better. When I am done here I am going to spend time with my family, reflect, fish, garden, write, rest and get fit, both physically and mentally. I am not going to lie, I am a little bit tired after all this time pushing the development of the restaurant forward. I would like to thank you all for coming here to work, eat, share, and to be a part of what Fäviken has been and will be for a while longer. I have given one interview on this matter, (with the LA Times) to provide a little bit more depth. For those who are interested, link in bio. To my friends out there working in media: I want to spend my last half-year at Fäviken enjoying my work in the restaurant, not talking about what has been and what is coming. I am very sorry for not making myself available for any more interviews at this time. I hope you understand. Thank you all! Magnus Nilsson

Et innlegg delt av Magnus Nilsson (@magnusfaviken)

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.