Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tre stjerner til Re-Naa. Sven Erik Renaa og ektefellen Toril Renaa telte på knappene om de skulle risikere å bli stående streikefast i Finland hvis de reiste over. Da seremonien virket å være over, fikk Re-Naa tre stjerner, som første norske restaurant utenfor Oslo.

Tre stjerner til Re-Naa. Sven Erik Renaa og ektefellen Toril Renaa telte på knappene om de skulle risikere å bli stående streikefast i Finland hvis de reiste over. Da seremonien virket å være over, fikk Re-Naa tre stjerner, som første norske restaurant utenfor Oslo.

Re-Naa blir Norges andre trestjerners restaurant

Tekst
Helsinki

– Dere kan åpne hvilken champagne dere vil, sa Sven Erik Renaa til teamet hjemme da restaurant Re-Naa ble Norges andre restaurant noensinne til å få tre stjerner i Michelinguiden. Totalt fikk Norge fem nye stjerner.

Fakta: Guide Michelin

 • Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
 • Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
 • Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
 • Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

Fakta: Disse norske restaurantene fikk nye stjerner i 2024

 • Re-Naa, Stavanger ★★★
 • Kontrast, Oslo ★★
 • Iris, Rosendal ★
 • Hermetikken, Stavanger ★
 • Bar Amour, Oslo ★

Sven Erik Renaa ble belønnet med en tredje stjerne i Michelinguiden under kveldens utdeling i kveld. Han mottok utmerkelsen til trampeklapp fra publikum.

– Jeg har drømt om dette. Selvfølgelig, da jeg åpnet restauranten for 15 år siden, var ikke Michelin i Stavanger. Så ble vi den første utenfor Oslo som fikk en stjerne, den første som fikk to, og nå er vi f... den første utenfor Oslo til å få tre stjerner. Oh my god! Dette er så uventet. Jeg hadde en følelse for de to andre, i dag kom jeg bare for å hygge meg, sa kjøkkensjefen.

Han og ektefellen Toril hadde telt på knappene om de i det hele tatt skulle ta turen over til Finland for kveldens utdeling, og han var på toalettet da han ble utropt – han trodde seremonien var over.

– I morges sa jeg at vi ikke kunne reise, vi kunne risikere å stå fast i Finland på grunn av streik. Og hva skjedde nå? Vi fikk det til. Vi har slitt sånn i år, det har vært så tungt med gjester. Så får vi tre stjerner. Hvis ikke det blir fullt da, finnes det ikke noe håp. La oss få champagne! sier han til Dagens Næringsliv.

Med mandagens stjernetildeling ble 52-åringen den første norske kokken som blir tildelt tre stjerner i Michelin-guiden. Tross sine mange år i Norge er Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang fremdeles dansk statsborger. Med sine tre stjerner overgår faktisk Renaa kokkelegende Eyvind Hellstrøm, som lenge var den eneste norske kokken som kunne smykke seg med to Michelin-stjerner på kokkejakken på hans Bagatelle. Hellstrøm gratulerte for øvrig Renaa med de tre stjernen på Instagram mandag kveld.

To nye stjerner

Norge fikk også en ny tostjernersrestaurant da Mikael Svenssons Restaurant Kontrast tok steget fra én til to stjerner i kveld. Han sto allerede på scenen for å motta en grønn stjerne for sin Restaurant Kontrast, guidens utmerkelse for bærekraft, da guidens representant overrasket ham med enda en stjerne.

– Alle her er toppen av norsk gastronomi, og vi har alle en forpliktelse til å jobbe i retning av det økologiske og bærekraftige og å lære en ny generasjon som kommer inn i restaurantverdenen at vi alle må bidra, sa Svensson.

Restaurantsjef Mikael Svensson ved Kontrast hadde en stjerne da han kom, og fikk en ny under årets utdeling. I tillegg fikk restauranten en grønn stjerne.

Restaurantsjef Mikael Svensson ved Kontrast hadde en stjerne da han kom, og fikk en ny under årets utdeling. I tillegg fikk restauranten en grønn stjerne.

Svensson hadde tatt med seg hele teamet til Helsingfors, fordi han mener bærekraft ikke bare handler om matproduksjon og ingredienser, men også om å skape en bærekraftig arbeidsplass for sine ansatte.

Da Dagens Næringslivs anmeldere nylig besøkte Kontrast, beskrev de en restaurant i sitt livs form: «2024-utgaven av Kontrast er en studie i eleganse, men med et litt mer tilskrudd smaksbilde som vi liker veldig godt.»

Tre nye

Samtidig fikk Norge tre nye enstjernersrestauranter, Iris i Rosendal, Bar Amour i Oslo og Hermetikken i Stavanger.

– Norge fant meg. Vi ble umiddelbart forelsket, sa Anika Madsen om stedet som ga henne rom til å lage god nok mat til å bli kårets til årets unge kokk for sitt arbeid på Restaurant Iris. I samme slengen fikk Madsen også en Michelin-stjerne med seg til restaurant Iris, der hun siden i fjor har servert unik mat i en installasjon midt ute i fjorden rett ved Rosendal.

– Det betyr mye. Jeg er veldig ydmyk og målløs, men jeg håper jeg kan være en rollemodell for unge kokker der ute, sa Madsen fra scenen i Helsingfors.

Anika Madsen fra restaurant Iris flyttet fra Danmark til det norske vestlandet for å åpne Restaurant Iris. Under årets Michelinstjerneutdeling ble hun belønnet både med en stjerne og prisen for årets unge kokk for arbeidet der.

Anika Madsen fra restaurant Iris flyttet fra Danmark til det norske vestlandet for å åpne Restaurant Iris. Under årets Michelinstjerneutdeling ble hun belønnet både med en stjerne og prisen for årets unge kokk for arbeidet der.

Restaurant Iris var fjorårets mest spektakulære restaurantåpning. Restauranten, med den danske kjøkkensjefen Anika Madsen i spissen, ligger i en flytende metallinstallasjon formet som et lakseøye. Allerede den første sommeren lokket lakseøyet besøkende fra store deler av verden, og Michelininspektørene var sannsynligvis blant dem som likte det de så og smakte.

Blant rettene som ble servert den første sommeren var laksesmolt panert i ingredienser som i fremtiden kanskje vil være smoltens fôr, rensefisken rognkjeks paret med østerssopp og strandkrabber med kornblomster.

Bar amour

Bar Amour fikk også en stjerne.

«Det er sjelden vi blir tatt på sengen av så elegant og kreativ matkunst som på Bar Amour», skrev DNs anmelder etter sitt siste besøk på Bar Amour.

Det må ha skjedd Michelin-inspektørene også da de besøkte den lille hulen i andre etasje på Tranen, over Lofthus Samvirkelags pizzarestaurant på Ila i Oslo, hvor portugisiske Carlos de Medeiros har løftet den allerede gode maten opp på et nytt nivå.

Bar Amour er en av flere Oslo-restauranter som har åpnet de seneste årene, der toppkokker utfolder seg fritt og serverer enestående mat i nedpå omgivelser.

Lille Bar Amour i Oslo fikk en Michelinstjerne under årets utdeling. Kjøkkensjef Carlos de Medeiros tok imot prisen.

Lille Bar Amour i Oslo fikk en Michelinstjerne under årets utdeling. Kjøkkensjef Carlos de Medeiros tok imot prisen.

Kjøkkensjef Carlos de Medeiros ønsket å oppmuntre andre unge kokker fra scenen.

– Fra begynnelsen fikk vi høre at det vi gjør ikke kunne gjøres, og for meg var det veldig interessant, det er ingen fremgang uten slit. Til alle unge kokker: Følg drømmen din. Hvis noen sier du ikke kan gjøre noe, er du på rett vei, sa han.

– Norge har en dyp tilknytning til Portugal gjennom mange år, og vi har lekt mye med det og den tilknytningen, mens vi blander de to landenes cuisine, sa han.

Hermetikken

– Det er ikke din typiske fine dining-restaurant, alle kan komme inn og sitte ved baren, sa den britiske kjøkkensjefen Stuart Barber ved Hermetikken.

– Takk til alle hjemme i Stavanger! Og pappa hjemme, sa han.

Hermetikken vinbar åpnet på Eiganes i Stavanger i mars i fjor, og har siden da lagt om konseptet fra å være en vinbistro til å bli en mer ambisiøs restaurant. Teamet bak er daglig leder Knut-Espen Misje og Silje Hanasand, samt den britiske kjøkkensjefen Stuart Barber og vinkelner Mikela Johannessen.

– De har vært hos oss to ganger, da de kom andre gang, ble vi virkelig spent. Men så fikk vi invitasjonen til Helsingfors noen timer etter Renaa, så da tenkte vi, ja ja, shit la gå. Så nå er det ekstra stas å være her, ja, sier Knut-Espen Misje.

Silje Hanasand, Stuart John Barber, Knut Espen Misje og Mikela Tomine Johannessen fra Hermetikken i Stavanger fikk en ettertraktet invitasjon til årets Michelinutdeling og ble belønnet med en stjerne.

Silje Hanasand, Stuart John Barber, Knut Espen Misje og Mikela Tomine Johannessen fra Hermetikken i Stavanger fikk en ettertraktet invitasjon til årets Michelinutdeling og ble belønnet med en stjerne.

Fakta: Disse norske restaurantene har stjerner i 2024-utgaven av den nordiske Michelin-guiden

 • Tre stjerner:

Maaemo, Oslo
Re-Naa Stavanger

 • To stjerner:

Kontrast, Oslo

 • En stjerne:

À l'aise, Oslo
Bar Amour, Oslo
Fagn, Trondheim
Hermetikken, Stavanger
Hot Shop, Oslo
Hyde, Oslo
Iris, Rosendal
K2, Stavanger
Lysverket, Bergen
Mon Oncle, Oslo
Sabi Omakase Oslo, Oslo
Sabi Omakase Stavanger, Stavanger
Savage, Oslo
Speilsalen, Trondheim
Stallen, Oslo
Statholdergaarden, Oslo
Under, Lindesnes

Bib gourmand

Kveldens første overraskelse var at to norske restauranter, Frances vinbar og The Little Pickle får Bib Gourmand, Michelinguidens merke for god mat til en rimelig pris. Frances ligger i den gamle amerikanske ambassaden. The Little Pickle drives av Sandra Helene Kristiansen.

Endringer på et år

Michelin-guiden har publisert en egen årlig guide til de nordiske landene siden 2015. I fjor endte 20 norske restauranter med en eller flere stjerner, men det har skjedd mye i norsk restaurantverden bare på ett år.

Siden i fjor har Under ved Lindesnes lagt om konseptet, mens Vladimir Pak som tidligere drev Sabi Omakase i Oslo har flyttet inn i Bares lokaler i Bergen. Siden sist har også Björn Svensson stengt Schlägergården i hovedstaden. Også i Trondheim har stjernelandskapet endret seg etter at Heidi Bjerkan stengte Credo for å la restauranten gjenoppstå i Oslo.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.