Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Famler i blinde på Tøyen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
På hjørnet. Grådi på Tøyen har både ute- og inneservering. Den er blitt bydelens nye storstue.

På hjørnet. Grådi på Tøyen har både ute- og inneservering. Den er blitt bydelens nye storstue.

Forglemmelig besøk på Tøyen.

Er det fint vær på kvelden, er det i osloborgerens natur å spise al fresco, utendørs. Det ble Salt og Pepper også enige om før de slo seg ned på den relativt fulle uteserveringen til Grådi en sommerkveld.

Tre servitører var opptatt med et bord primært velkledde, urbane livsnytere mellom 28 og 35.

Fakta: Grådi

Sørligata 40, 0651 Oslo

Telefon: 978 80 544

facebook.com/gradirestaurantogbar

Mat ★★★

Meny ★★★

Miljø ★★★★

Service ★★★

Pris ★★★★

Totalt 17

Godbiter og skuffelser

– Har dere noe hjemmepresset juice? spurte en av dem.

Menyen kom på bordet uten at øyekontakt blir oppnådd med servitøren før han løper videre. Grådi henter inspirasjon fra Thailand og Sør-Amerika, spesielt Peru, ispedd norske råvarer og tradisjoner, blant annet i form av en «lompeliste» med tre lomperetter servert i par.

Drinker

Grådis drikkefokus er på cocktails, og to ulike gin & tonics basert på den finske Napue Gin og Oslo-destilleriet Himkoks egne gin blir bestilt til bordet. Det ender dessverre i å bli misforstått av servitøren, og begge ender opp med å sippe en helt kurant Napue gin and tonic.

Salt og Pepper bestemte seg for å stilne hungeren med lompe med revet svin, sriracha og syltede grønnsaker, og lompe med revet and, dijonaise, syltet rødkål, mango og aprikos. Lompene kom kjapt på bordet og minnet mest om tacos. Svinelompen var kledd med mørt svinekjøtt og en syrlig slaw som mesterlig balanserte retten. Anden var derimot litt mer trett og en anelse kald.

Vinlisten er uspesifisert. Man ble overlatt til seg selv med vage titler som «Champagne, Frankrike, 100 % Chardonnay» og «Beaujolais 2014 ». På spørsmålet om en hvit Hubert Lamy 2011, kom det etter fem minutters ventetid frem at vinen var utsolgt. En annen beaujolais klarte ikke personalet å oppgi produsenten til – og den var «ikke på kjøl uansett».

Overraskelser

Etter noe ventetid fikk Salt og Pepper bestilt grillet spisskål, dagens sjømat og en rett av krabbeboller av Hitrakrabbe, villkveite og villsei. Kvelden hadde sunket inn, og de fikk uproblematisk flyttet inn i den langt mer trivelige restauranten, en blanding av jovial nabolagskneipe og behagelig nynordisk treinteriør. Maten kom på bordet i en fei. Krabbebollene viser seg å være kveldens vinnerne, friterte, men merkverdig saftige.

– Hva er det egentlig i bollene? Hm. Grønn currypaste? Oi, for en fantastisk kombinasjon, sa Pepper entusiastisk.

Enda mer overraskende var dagens sjømat, en såkalt «soft shell crab», krabbe som nettopp har byttet skjell og derfor kan friteres hel og spises med hele skallet.

– Jeg tror aldri jeg har fått servert soft shell crab i Norge før, det er jo en råvare flere burde leke med, legger Salt til.

Deretter kom skuffelsene: en agurksalat som bare smakte agurk, nykål dandert med kruspersille. Det finnes skjønnhet i minimalisme, men det bør være mer sofistikert.

Til slutt kom en kirsebærpai og en key lime pie som serveres frossen med instruksjon om at den er best om man lar den «smelte litt». Det fremstår mest som en pragmatisk løsning presentert som konsept – som å få servert en kake ut av frysen på et uanmeldt kaffebesøk.

Regningen for to gin & tonics, én flaske Champagne, to lomper, tre deleretter, to desserter og to espresso havner på 1680 kroner, en sympatisk pris. Hovedinntrykket er at Grådi egner seg bedre til en snarvisitt enn en helaften.

(Vilkår)