Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Det er ikke kjerring å drikke portvin

Tekst
Sherry, portvin og madeira til julekosen. Foto:

Sherry, portvin og madeira til julekosen. Foto:

Madeira, sherry og portvin er noen av verdens beste viner. Men hva bruker man dem til?

Å ta en slurk madeira, portvin eller sherry er som å smake på historien. Ingen andre viner er mer holdbare.
En åpnet flaske madeira, tawny eller colheita portvin og en lagret sherry kan holde seg i månedsvis. Og er derfor det perfekte å nippe til i julen. Glem assosiasjonen vinene har til gamle tanter og bestemødre. Disse vinene gir bedre vinopplevelser enn de aller fleste. Men hva spiser vi til disse kraftfulle vinene?

Portvinsklassiker

En heftig og salt stilton hører julen til og akkurat nå bugner det av den engelske osten i butikkhyllene. Den klassiske vinkombinasjonen til stilton er vintage portvin, men man kan også med hell velge en fyldig LBV, colheita eller en god tawny. Den søte og rike portvinen takler ostens salte og kraftige smak på en perfekt måte. Kombinerer du de to sammen med norske pepperkaker, som bidrar med den krydrede julefølelsen, har du en flott avslutning på et måltid eller kveldskos i førjulsstria.

Ost er det perfekte følge sammen med hetvin. Foto:

Ost er det perfekte følge sammen med hetvin. Foto:


 

 

Sjelden vin

De er de fem klassiske druene malvasia, boal, verdelho, sercial og terrantez som lager de beste vinene. Malvasia er den søteste, boal er halvtørr og de tre sistnevnte tørre. Terrantez er nærmest utryddet, selv om det har fått mer oppmerksomhet for sin høye kvalitet de siste årene.
Dessverre er de gamle madeiraene blitt sjeldnere og sjeldnere, men en rekke polutsalg rundt i landet har et lite lager. Det er også mulig å bestille.
De tørre madeiraene er perfekt sammen med lagret spekeskinke, hummerbisque, soppconsommé og nøttebaserte retter. Mens de søte passer til julekaker og nøttebaserte kaker. Da særlig pecanpai.

Allsidig spanjol

Sherry kommer også i tørre og søte utgaver. De søteste som Pedro Ximénes er perfekt til is og mørk sjokolade. Gjerne i kombinasjon med hverandre.
De lagrede utgavene olorose, amontillado og palo cortado er perfekt sammen med harde hvite modne oster som manchego, comté og beaufort. De fungerer også glimrende til spansk moden spekeskinke, kraftige supper og kraftige tapasretter.
Og de aller tørreste, fino og manzanilla er den klassiske tapaens beste venner, samt til mer hjemlige retter som rakfisk.
 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.