Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lettvint. – Med litt tartarsaus og sitron på toppen føles det ganske ekte, sier David Frenkiel om vegetarvarianten av fish & chips – fritert blomkål og potetchips som får steke sammen.

Lettvint. – Med litt tartarsaus og sitron på toppen føles det ganske ekte, sier David Frenkiel om vegetarvarianten av fish & chips – fritert blomkål og potetchips som får steke sammen.

Kjapp vegetarmat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Paret bak suksessbloggen Green Kitchen Stories gir ut kokebok med enkle hverdagsretter.

– Dette er vår måte å lage hverdagsmat på. Vi har bare ikke snakket så mye om det i de tidligere bøkene, sier Luise Vindahl (32).

Sammen med partneren David Frenkiel (36) startet hun vegetarbloggen Green Kitchen Stories i 2009. Siden har de gitt ut tre kokebøker, blitt kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013 og 2015 – og fått tre barn. De har også over en halv million følgere på Instagram.

I den nye kokeboken «Green Kitchen – hjemme» har de samlet sine beste hverdagsretter. Den inneholder også en liste over ingredienser de alltid har hjemme, slik at de raskt kan få middagen på bordet, når blodsukkeret er lavt og alle er sultne.

Ti minutter

– Det beste trikset vårt er å lage store porsjoner av for eksempel quinoa, linser, pesto eller tomatsaus, som du kan bruke på forskjellige måter utover i uken. Da slipper du å begynne fra scratch hver dag, sier Vindahl.

I kjøleskapet hjemme i Stockholm står alltid forskjellige bokser med bønner og rører som lett kan skli ned i en salatbolle eller en pai – eller brukes som fyll i en av hverdagsfavorittene deres: spinatpannekaker.

– Røren tar bare noen minutter å piske sammen, og mens jeg begynner å steke, tar Luise frem ting vi har stående, forteller David Frenkiel.

– Stekt sopp, kremete kikerter, cottage cheese, litt bønner og spirer eller kanskje noe humus. Det pleier å ta ti minutter – så sitter barna og spiser.

Han ler.

– Og når alle er ferdige, kan jeg sette meg og spise. Det er kanskje ikke våre mest romantiske familiemiddager, men det funker.

Rødt, hvitt og nøtt. Green Kitchen Stories bruker rødbet i brød, juice, pannekaker, burgere og salater. I paien passer den sammen med hvit geitost og valnøtter.

Rødt, hvitt og nøtt. Green Kitchen Stories bruker rødbet i brød, juice, pannekaker, burgere og salater. I paien passer den sammen med hvit geitost og valnøtter.

Barna bidrar

Så hva er deres beste triks for å få barna til å spise mer grønt?

– Hehe. La dem være med på å planlegge og lage ukens måltider, og prøv å snike inn grønnsaker i det meste; ha litt spinat i pannekakene eller i en smoothie. Skjær opp grønnsaker og server med ulike sauser de kan dyppes i – det pleier å være populært.

I det siste har de også begynt å sette små skåler med chiapudding eller skrellede gulrøtter som får ligge i vann, på den nederste hyllen i kjøleskapet. Der kan barna gå og forsyne seg selv.

– Men det beste rådet er vel å ikke gi opp. Det er bare å tilby forskjellige ting, igjen og igjen. Og plutselig funker det. (Vilkår)