Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
I Selbu. Dagens gjeng på jobb på Meium Sjokolade: Terje Løkås (fra venstre), Lillian Skillingstad og Jonathan Gazo. Foto: Øystein Lie

I Selbu. Dagens gjeng på jobb på Meium Sjokolade: Terje Løkås (fra venstre), Lillian Skillingstad og Jonathan Gazo. Foto: Øystein Lie

Konsis kakao

Tekst

Meium Sjokolades økologiske konfekt er spesielt tilpasset vin, brennevin, øl og kaffe.

Den tidligere høylandstorfe­bonden Terje Løkås (63) begynte å lage økologisk sjokolade i 2008 sammen med kona Lillian Skillingstad i Selbu i Sør-Trøndelag.

– Vi var først her til lands med ren økologisk sjokolade. Konfekten er spesielt tilpasset utvalgte typer vin, brennevin, øl og kaffe, sier Løkås.

Ganachen, fyllet, trekkes med sjokolade.

Ganachen, fyllet, trekkes med sjokolade.

Meium Sjokolade ble i høst ­kåret til årets nykommer under Trøndersk Matfestival i Trondheim. Utmerkelsen fikk de for en sjokolade med gelé basert på ­ølsorter fra Klostergården Håndbryggeri på Tautra og Austmann Bryggeri i Trondheim.

Akkurat nå står Løkås i kjøkkenhjørnet i den lille fabrikken og lukter på fersk humle. Hvis alt går etter planen, vil en ny sjokolade være på vei: en ipa-inspirert konfekt. Det blir fabrikkens 120. eller 130. sjokolade.

Euforisk

Hvorfor nettopp økologisk konfekt- og lakrisfabrikk? Det er inn­lysende for Løkås:

Terje Løkås sier at Meium Sjokolade ikke røper alt de har i konfekten sin. Foto: Øystein Lie

Terje Løkås sier at Meium Sjokolade ikke røper alt de har i konfekten sin. Foto: Øystein Lie

– Har du hørt om terroir, jordsmonnskultur? For de fleste handler det bare om fravær av kunstgjødsel og sprøytemidler, men det er like mye et ønske om å oppnå en ren og unik smak. Den vestafrikanske terroren er ­dårlig sammenlignet med den søramerikanske. Og det er jo i Sør-Amerika kakaoen tross alt kommer fra, sier Løkås.

– Kakao består av over 10.000 stoffer og er kompleks nok i utgangs­punktet. Kunsten er å få jobbet frem sjokoladen i forhold til menneskets aromabilde. Det er tre elementer vi rendyrker i vår sjokolade: det euforiske, bitre og sødmefylte, sier Løkås.

Sjokoladevin

Å jobbe med ­sjokolade er som å være en vinmaker, mener Løkås.

– Siden kakao er en dominerende smak, må smaken som tilsettes, også være tydelig. Og de ulike aromakomponentene må treffe hverandre. Vi har bare kommet med forslag til hvilken konfekt som passer til ulik drikke, og det er opp til hver ­enkelt selv å eksperimentere, sier Løkås.

Meium Sjokolades forslag til en amaronevin er sjokolade med chili og mint, bringebær, pasjonsfrukt, karamell og Cointreau. En søt hvitvin eller dessertvin kan passe med tyttebær, hagtorn/tindved, rabarbra, bjørnebær og chili, samt multebær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.