Kampen om juleheftet

Tekst

Herborg Kråkevik og Samlaget utfordres av Gyldendal – og høyner med dronning Sonja.

Kittelsens åndsfrende. Original omslagstegning signert Sverre Malling. Illustrasjon: Sverre Malling/Samlaget

Få næringer har vært så tradisjonsbundne som juleheftemarkedet, men ifjor ble de klassiske tegneserieheftenes hegemoni utfordret av Det Norske Samlaget. Nynorskforlagets ­illustrerte litterære antologi «Juleroser», utgitt i samarbeid med Egmont, med Herborg Kråkevik som redaktør og Karl Ove Knausgård og Agnes Ravatn blant bidragsyterne, solgte i over 40000 eksemplarer i 2015.

Fakta: «Juleroser 2016»

av Herborg Kråkevik (red.)

Samlagets fjorårs­suksess er tilbake.

Nevroser og kakao

I år hardner konkurransen ytterligere til, med neste ukes utgivelse av «Julefortellinger», Gyldendals første julehefte, utgitt av Harald Fougner, redaktør for norsk skjønnlitteratur i forlaget, og Audun Vinger, DN-skribent og forlagets tidligere ­Vinduet-redaktør. Ifølge Fougner hadde heftet ­arbeidstittelen «Julenevroser» og er satt sammen etter stikkordene «koselig, men edgy», som man er velkommen til å tolke som et publisistisk «en garde!» til Herborg Kråkeviks mer utpreget inderlige og høytidsstemte redaktørgjerning.

Fakta: «Julefortellinger»

av Audun Vinger (red.)

Gyldendals alternative julehefte.

«Jeg vanked alene i gaderne

og lytted til barnesangene.

Jeg satte mig ned på trapperne

og tænkte på min døde mor.»

Med sitt åpningsdikt «Julaften» slår den fremmedgjorte modernisten Sigbjørn Obstfelder an tonen i «Julefortellinger», og den gir gjenlyd i de nyskrevne bidragene fra ­Gyldendal-forfattere som Hanna Dahl, Lars Mytting og Obstfelders sambygding Johan Harstad.

Men «Julefortellinger» rommer også sin porsjon ren juleglede, som i Thomas Aune og Aleksander Schaus hyllest til den engelske fotballrunden annen juledag. Eller Ingrid Espelid Hovigs forhold til sin opptreden på NRK lille julaften («sminke og hårlegging nøt hun hvert minutt av», skriver hennes mangeårige kokebokredaktør Lars Røtterud, «hun kunne nesten sovne i stolen»).

Eller intervjuet med Lars Lillo-Stenberg, som forteller at han må drikke kakao klokken fem hver julaften ettermiddag, slik han alltid har gjort: «Å drikke kaffe blir helt feil, synes jeg.»

Svalbard-zen. «Stille form» (2013) av Dronning Sonja, fra Samlagets julehefte. Foto: H.M. Dronning Sonja/Samlaget

Kongekunst


Samlaget og Herborg Kråkevik har imidlertid ikke tenkt å gi seg uten kamp. Tekster fra Anne B. Ragde, Brit Bildøen og Kim Leine er ikke til å kimse av, men det er på illustrasjonssiden at «Juleroser» virkelig ruller ut ­kanonene i år, med nytegnet forside av Sverre Malling, pluss verker av Håkon Gullvåg, Marianne Heske og dronning Sonja.

Det har vært et turbulent år for kongehuset, men bidraget til dronningen – en fotoserie av snødekte vinterlandskap på Svalbard – utstråler mer enn noe annet ro. Det er da også noe av poenget med julehefter, slik Herborg Kråkevik ser det i lederen: «Eit julehefte er sjølvsagt ikkje nok til å demma opp for desse bølgjene av bråkande meiningsløyse som slår innover oss, men me kan prøva å gje eit lite og oppbyggjeleg frirom der stemmene til store kunstnarar og tenkjarar kanskje kan vera til inspirasjon og trøyst.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk