Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Få amerikanske vinprodusenter kan skilte med en fasade som Ch. Montelena.

Få amerikanske vinprodusenter kan skilte med en fasade som Ch. Montelena.

Amerikansk vinklassiker i Norge for første gang

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vin fra et av USAs mest legendariske vinslott er i Norge for første gang.

I vinens verden finnes det mange legender. Enten det er en spesiell flaske, i en spesiell årgang eller en produsent eller et vinslott. Felles for dem alle er at de har oppnådd høyere priser enn sine naboer og ikke minst en høyt skattet berømmelse. En annen fellesnevner er også at den kommer fra den gamle vinverdenen, altså Europa.

Men det finnes unntak, og et av dem har aldri vært på Vinmonopolet. Før nå.

Året var 1976

Amerikansk vin, som selv om den hadde vært laget i over hundre år ennå ikke hadde fått den anseelsen som den har i dag. I Paris satt den britiske vinhandleren Steven Spurrier og pønsket på en idé. Med en sterk tro på den amerikanske vinkvaliteten, trommet han sammen en vinsmaking av det som var datidens beste hvite burgundere og rødviner fra Bordeaux sammen med de beste amerikanske vinene laget av de samme druene.

Ti hvitviner laget av druen chardonnay ble plukket ut, og alle de ni franske dommerne som smakte vinene blindt hadde en amerikansk hvitvin på førsteplass. Seks av dem Ch. Montelenas chardonnay fra 1973. Plutselig var Ch. Montelena på avisforsider over hele verden. Ikke nok med det. Den røde vinneren av konkurransen som ble kalt The Judgement of Paris ble amerikanske Stags Leap. Franskmennene var slått på sin egen hjemmebane og vinverdenen ble aldri den samme igjen.

Allerede i 1896 var Ch. Montelena den syvende største vinprodusenten i Amerika.

Allerede i 1896 var Ch. Montelena den syvende største vinprodusenten i Amerika.

Historisk

Ch. Montelena er et av veldig få vinslott i California. Bygget i 1882 av entreprenør Alfred Tubbs, som hadde kjøpt 103 hektar med land ved foten av Mount Saint Helena i Calistoga Napa Valley i California. Tubbs hadde tjent en liten formue på å lage og selge tau under gullrushet i USA, men ville heller drive med vin.

I 1896 var Ch. Montelena den syvende største vinprodusenten i Amerika. Etter forbudstiden og et par eierskifter, kjøpte advokat James Barrett eiendommen sammen med partnere i 1968. Han plantet vinmarker igjen og ansatte den kroatiske immigranten Mike Grgich som vinmaker. I 1972 var første årgang med den nye Montelena på markedet igjen. Så den vinen som ble kåret som best fire år senere var laget av unge vinstokker og kom fra vinmarker både i Sonoma, i Napa og i Calistoga.

I dag er Ch. Montelena fortsatt en klassisk amerikansk vinprodusent. Deres chardonnay, som i dag er laget av Bo Barrett som tok over etter at han far døde i 2013, er kanskje den kjøligste, mest mineralske og steinete chardonnayen fra USA. De røde minner mer om vin fra en varm årgang i Bordeaux enn fra California.

Nå er fire av Montelenas viner på den norske markedet for første gang. Den røde fra 2015 er å finne i Polets spesialbutikker, mens den hvite, den modne røde fra 2005 og deres zinfandel kan bestilles som spesialbestilling. Kunden må her ta direkte kontakt med importør og avtale bestilling. Utlevering skjer via Vinmonopolet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.