Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Den sørafrikanske vinmakeren Adi Badenhorst har mange prosjekt i vinkjelleren. Det siste er sin egen mezcal.

Den sørafrikanske vinmakeren Adi Badenhorst har mange prosjekt i vinkjelleren. Det siste er sin egen mezcal.

En sørafrikansk revolusjon i glassene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Adi Badenhorst laget sin første vin da han var 13 år. Nå er han en av Sør-Afrikas mest revolusjonerende vinprodusenter.

– Jeg har ikke råd til maskiner, og jeg har ikke råd til å sertifisere vinene som økologiske. Jeg lager kanskje ikke verdens beste viner, men de er iallfall noen av de mest naturlige vinene som finnes.

Tilbake til fremtiden

Adi Badenhorst vokste opp på en vingård i Constantia. Allerede som 13-åring produserte han sin første vin. Etter hvert tok han en formell vinutdannelse og skaffet seg praktisk erfaring, blant annet på Château Angelus i Bordeaux og hos Alain Graillot i Nord-Rhône før han flyttet hjem igjen.

Ønsket om å produsere vin på samme måte som da han vokste opp, gjorde at Adi fant seg på utkikk etter egnede fasiliteter for å produsere sin egen vin. På den tid var den sørafrikanske vinscenen preget av større og mer kommersielle vinprodusenter.

Rett utenfor Malmesbury i den «up-and-coming» vinregionen Swartland, fant Badenhorst sitt drømmested for ti år siden: en vingård som ble forlatt i 1930 med sementtanker i kjelleren og gamle vinstokker på granittholdig jordsmonn. Nå har han 28 hektar med gamle, frittvoksende vinstokker i Siebritskloof-delen av Paardebergfjellet.

Ramnasgras Vineyard

Ramnasgras Vineyard

– Vi planter én hektar vinmark i året for å vokse sakte, men sikkert.

Særlig har han lagt sin elsk på druen cinsault, som han husker som frisk, delikat og alkoholmoderat fra barndommen. Men som de siste årene er mer eller mindre glemt i landet. Nå er det barndommens viner han ønsker å skape.

Vinene lages etter tradisjonelle metoder. Det sprayes ikke i vinmarkene, og drueklasene plukkes med en spesiell saks, også kjent som secateurs. Han bruker også druenes egen gjær, en stor andel hele klaser i tillegg til at de gjærer og modner vinene på en miks av sement og gamle store eikefat, kalt foudre. Dette gjør at vinene nærmer seg naturvinkonseptet på en god måte og fortsatt beholder druekarakteren og det regionale preget.

Med hele 15 forskjellige viner, hvorav to er i hyllene på Vinmonopolet, er Badenhorsts viner lette å finne. Og det aller beste kjøpet er kanskje hans rimelige og lekre cinsault som er i hyllene i over 230 butikker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Adi Badenhorst lukter på vin i kjelleren.

Adi Badenhorst lukter på vin i kjelleren.