Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Høsting. Klaus Peter Keller med årets gylne rieslingdruer fra Rheinhessens berømte Roter Hang.

Høsting. Klaus Peter Keller med årets gylne rieslingdruer fra Rheinhessens berømte Roter Hang.

Hele verden vil ha hans viner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hele verden vil ha Klaus Peter Kellers viner. Neste fredag slippes hans strålende rieslinger fra 2016.

Etter at Keller fikk 100 poeng for vinen G-Max i det britiske vinmagasinet Decanter i fjor, som den første tørre tyske riesling noensinne, er flaskene fløyet ut til betalingsvillige briter og amerikanere. Neste fredag slippes den strålende 2016-årgangen, som er noen av de desidert beste rieslingene fra årgangen her til lands.

Mens forrige årgang har høstet lovord over hele verden, får 2016-årgangen mindre oppmerksomhet. Det til tross for virkelig flotte viner.

– 2016 var det motsatte av 2015 på alle på alle måter, sier Keller.

– Det var regn, regn og atter regn, men det endret seg midt på sommeren. Da var druene tre uker etter en normal vekstsesong. Heldigvis var det mye sol i september og oktober, som resulterte i perfekt modne druer og en veldig presis og elegant årgang med en frisk og delikat syre.

Julia og Klaus Peter Keller lager Tysklands meste ettertraktede viner for øyeblikket.

Julia og Klaus Peter Keller lager Tysklands meste ettertraktede viner for øyeblikket.

– Etter min mening er 2015 en av de beste årgangene på flere tiår når det kommer til de søte vinene laget av edelråtne druer, men 2016 er bedre når det kommer til de tørre og halvtørre. Selv er jeg veldig fornøyd med 2016, sier Keller.

På toppen

Som nyutdannet ved den prestisjetunge ønologskolen i Geisenheim, jobbet Keller en periode i Burgund. Han og kona Julia overtok familiens vingård i 2001. Familiens vinhistorie strekker seg tilbake til 1700-tallet. I dag er det fire generasjoner i sving på gården, men det er Klaus Peter som har gjort vinene kjent for verden.

Keller er kjent for sine stramme og tørre rieslinger fra de beste vinmarkene i området. I tillegg lager han noen av Tysklands beste søte rieslinger. Den noe beryktede og masseproduserende regionen Rheinhessen har dermed fått et løft. Keller lager også noen vidunderlige rødviner av pinot noir, noen av dem kommer for første gang til Norge i november. Den mest berømte rødvinen Felix, som han har laget siden 1998 i vinmarken Morstein med stiklinger fra grand cru- vinmarken Musigny i Burgund, blir utelukkende solgt på auksjon i Tyskland.

– Egentlig vil jeg lage viner som Armand Rousseau eller DRC i Burgund, og jeg gir meg ikke før jeg er så nær, så nær, sier Klaus Peter Keller.

Inspirasjonen fra Burgund er lett å smake hos Keller. Lang skallkontakt, lavt utbytte, finesse og eleganse preger vinene hans, noe som skiller ham fra naboene og putter han på toppen av hierarkiet ikke bare i Rheinhessen, men også i Tyskland.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.