Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hvitt til kjøtt. Til spekemat passer det best med hvitvin eller champagne.

Hvitt til kjøtt. Til spekemat passer det best med hvitvin eller champagne.

De beste vinene til spekemat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ikke drikk rødvin til spekemat. Gå heller for en av disse.

Spekemat og spekepølser kan være så mangt, fra spanske krydrede til norske salte og smaksrike. Små nyanser kan derfor være vanskelig å ta hensyn til i et generelt drikkevalg, men noen viner takler det meste. Selv om mange tyr til rødvin når det kommer til spekemat, passer det definitivt best med hvitvin og gjerne bobler, da disse vinene har en syrestruktur og friskhet som hamler opp med fettet i maten, samtidig som smaksbildet harmonerer fint.

En god, fyldig og moden champagne eller musserende vin fungerer generelt veldig bra. Den har friskhet og syre som takler fettet, i tillegg til saltet, og en moden, nøtteaktig frukt som håndterer en kraftig lagret smak av fenalår og krydrede pølser.

Et annet godt valg er en fino sherry eller en manzanilla fra Andalucia i Spania. De har mer alkohol, men er knusktørre og nærmest litt salte i smaken, noe som matcher veldig godt med en kraftig spekeskinke.

Hvitviner med moden fruktkarakter er også supert tilbehør til spekematen, da særlig til de litt mildere og lettere spekeskinkene og pølsene.(Vilkår)