Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fra Volany i Burgund kommer noen av de beste nyhetene på Polet i januar.

Fra Volany i Burgund kommer noen av de beste nyhetene på Polet i januar.

Burgund-nyhetene som vil forsvinne fort

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Vi har testet 65 nyheter fra Burgund. Dette er de som kommer til å forsvinne raskest.

For alle Burgund-frelste gir navn som Lafarge og Angerville god klang i ørene. Men de siste årene har den lille landsbyen Volnay fått kjenne på værkreftene. Hagl og frost har redusert avlingene betraktelig – så mye som 75 prosent av druene i 2012, 60 prosent i 2013 og 47 prosent av alle druene i 2014. 2016 er intet unntak, men vårfrosten det året slo til svært lokalt. Så selv om noen vinmarker ble helt ødelagt av frost, hadde andre full produksjon – og har levert strålende kjølige og klassiske burgundere.

Tidligere laget produsentene i Volnay viner som nærmest var utilnærmelige som unge. Flere av dem trengte flere tiår i kjelleren, men de siste årene har det skjedd noe. Vinene er åpne og sjarmerende. Erketypiske og raffinerte.

Økt etterspørsel og færre flasker har gjort vinene fra Angerville og Lafarge vanskelig å få tak i. I tillegg har prisene økt. Fredag slippes det en rekke burgundere i Polets bestillingsutvalg. Blant dem er det nok akkurat disse to produsentene det vil bli størst rift om.

Les test av 600 vinnyheter i januar på Polet her

Levende legende

Domaine d’Angerville har alltid vært en foregangsfigur i Burgund. I 1804 kjøpte Barone de Mesnil det som i dag er familiens monopolvinmark, Clos des Ducs. Den ble gjenplantet i 1906 etter phylloxera-angrepet, av Guillaumes bestefar med de beste klonene han kunne finne på den tiden. Det geniale med Clos des Ducs er at den har mye grunnvann. Det gjør at vinrankene ikke stresser og de kan leve et langt liv. De fleste plantene der er mellom 55 og 75 år gamle.

På 1920-tallet var de blant de aller første til å tappe vinene på flaske selv, samtidig som bevisstheten rundt arbeidet i vinmarken var tidlig til stede.

Nesten hele produksjonen til Angerville er rødvin, i tillegg til noe aligoté og meursault. Eiendommen, som ligger på toppen av Volnay, drives i dag av Guillaume d’Angerville – sjette generasjon d’Angerville. I kjelleren er det vinmarker François Duvivier som styrer showet. Totalt er eiendommen på 15 hektar, hvorav 11,5 hektar er premier cru-marker. De beste utenom Clos des Ducs, er maskuline Taille Pieds og feminine Champans samt langlivede og strenge Les Caillerets.

Tradisjonen tro

Familien Lafarge har laget vin i generasjoner, helt tilbake til Den franske revolusjonen. Michel Lafarge (89) arbeidet med sin far Henri frem til han overtok i 1967. Nå er det sønnen Frédéric som styrer firmaet. Familien Lafarge er kjent for å lage langlivede viner som har karakteren og styrken til en klassisk Volnay. Michel og sønnen Frédéric er en ekte tradisjonalister, her er ingen moderne maskiner eller rustfrie ståltanker. Etikettene blir satt for hånd ved et lite skrivebord i pakkerommet.

Lafarge bruker kun stedegen gjær og stort sett eldre eikefat. Akkurat nå er det yngste fatet i vinkjelleren syv år gammelt.

Praktvinmarken blant Lafarges ti hektar er Clos-du-Château-des-Ducs, som ligger rett ved hovedhuset. På folkemunne bli den bare kalt «le Village» på grunn av beliggenheten midt i landsbyen. Deres viner herfra er en av de klareste referansene på hvordan en klassisk Volnay er. Fredag er Lafarges viner fra den strålende 2016-årgangen tilgjengelig på Polets bestillingsutvalg.

Mine fem favoritter blant nyhetene fra Burgund i januar:

95

Navn: Angerville Volnay 1er Cru Clos des Ducs 2016

Produsent: Dom. Marq. d'Angerville , Burgund , Frankrike

Pris: 1360,30 Varenummer: 10615901 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

400 flasker slippes i Norge. Lukket på duft med hint av mandler, fioler og granatepler. Konsentrert og faste lange tanniner med en nydelig frisk syre og en fersk delikat utgang. MB

93

Navn: Lafarge Volnay 1er cru Clos du Ch. des Ducs 2016

Produsent: Dom. Michel Lafarge , Burgund , Frankrike

Pris: 1099,90 Varenummer: 10736401 Utenfor sortiment, Importør: Vinum AS

24 flasker slippes. Floral og lett duft med hint a villbringebær og granatepler. Saftig og nydelig fyldig og delikat fersk frukt med ennydelig konsentrasjon og lange tanniner. MB

92

Navn: Duroché Gevrey-Chambertin 2016

Produsent: Dom. Duroché , Burgund , Frankrike

Pris: 449,90 Varenummer: 10622001 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av granatepler og blomster. Delikat og saftig klokkeren frukt med en frisk syre og lenge balanserte raffinerte tanniner. Et burgunderfunn til prisen. MB

90

Navn: Château Thivin Cuvee Griottes 2017

Produsent: Ch. Thivin , Burgund , Frankrike

Pris: 244,90 Varenummer: 1684101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Blend Wines AS

Dufter av kirsebær, mandler, plommer og røde mørke bær. Saftig og delikat saftig, tett frukt med lette tanniner. Fersk finish. MB

88

Navn: Bourgogne Pinot Noir - Magnum 2016

Produsent: Dom. Faiveley , Burgund , Frankrike

Pris: 420,00 Varenummer: 10621405 Utenfor sortiment, Importør: B & R Wine AS

Dufter av granatepler, blomster og ferske bringebær. Fersk og delikat frukt på smak med en lett og tørr finish. MB

Test av 65 nyheter fra Burgund:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.