Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Drikkevarer. Pablo Alvarez lager Spanias mest legendariske vin på vingården Vega Sicilia i Ribera del Duero.

Drikkevarer. Pablo Alvarez lager Spanias mest legendariske vin på vingården Vega Sicilia i Ribera del Duero.

På topp i 150 år

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Få vingårder i Spania har kunnet hamlet opp med kvaliteten og statusen til Vega Sicilia.

Lite visste Don Eloy Lecanda y Chaves at hans første vinstokker i Ribera del Duero i 1864 skulle resultere i en av verdens mest legendariske viner. I dag er det over 300 vinerier i Ribera del Duero, hvor nærmest alle hevder å være naboen til Vega Sicilia.

Bordeaux var det største forbildet i 1800-tallets Spania, og de første druene som ble plantet på Vega Sicilia bærer også preg av dette. På 1000 hektar store eiendommer finnes det rundt 210 hektar vinmark med cabernet sauvignon, merlot og malbec fra eldgamle stokker. Men rundt 80 prosent er plantet med druen tinto fino, som er det lokale navnet på tempranillo.

Tradisjonsrikt. Noen av vinstokkene på Vega Sicilia stammer fra 1800-tallet.

Tradisjonsrikt. Noen av vinstokkene på Vega Sicilia stammer fra 1800-tallet.

Den nåværende eieren, David Álvarez, tok over i 1982. Og han ga sønnen Pablo Álvarez ansvaret tre år etter.

– Da vi kjøpte Vega Sicilia, eksporterte de ti prosent til fire forskjellige land, forteller Pablo Álvarez.

– De eldste vinene i kjelleren var da fra 1942, men den eldste vi har kjøpt nå er fra 1915.

Vega Sicilia lager tre viner på eiendommen. Valbuena 5°, Unico og Unico Reserva Espesial, som er en blanding av tre forskjellige årganger Unico. Valbuena lagrer i tre år på fat, mens toppvinen Unico ligger hele seks til ni år på fat før den tappes på flaske. Deretter får flaskene en kjellertid på to til tre år. Alle de tre er noen av Spanias mest kostbare og mest ettertraktede viner.

– Valbuena er ingen andrevin, den er en annen historie. Det er egne parseller i vinmarkene som brukes til Valbuena, men det hender av vinen får en dose degradert Unico også, sier Álvarez.

Den lange lagringen, sammen med en nøysom utvelgelse av druemateriale fra gamle planter, resulterer i viner med en eksepsjonelt god lagringskapasitet. En vin fra et godt år smaker stort sett best etter noen tiår i kjelleren, og de oppleves som noen av de mest erketypiske og stilsikre rødvinene fra Spania.

Samarbeid. Vinmaker Pedro Alvarez lager Macan med Rothschild-familien. Den er for øyeblikket utsolgt i Norge.

Samarbeid. Vinmaker Pedro Alvarez lager Macan med Rothschild-familien. Den er for øyeblikket utsolgt i Norge.

Fornyelse

I 2009 gjennomførte Vega Sicilia den største renoveringen i vingårdens historie. Ny lagringskjeller, nye gjæringsfasiliteter og nytt bøkkeri, var blant tilvekstene som skulle spisse driften ytterligere. Og i tillegg til de klassiske vinene fra Ribera del Duero som også inkluderer nabogården Bodegas Alion, lager Vega Sicilia også nå en vin fra Toro som heter Pintia. De har også sakte, men sikkert bygd opp en eiendom i Rioja, Spanias mest kjente vinregion, hvor de lager vinen Macan sammen med Rothschild-familien.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.