<p>Dag Johan Sundby fra Johan Vineyards i Oregon USA.</p>

Dag Johan Sundby fra Johan Vineyards i Oregon USA.

Nordmannen som ble vinbonde i Oregon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Det var en stor opplevelse første gang jeg var på en restaurant og de bestilte min vin på bordet ved siden av.

– Jeg ble forelsket i stedet med én gang jeg så det, selv om det var grått, trist, overskyet og regnfullt den dagen, sier Dag Johan Sundby.

Selv var han ikke spesielt vininteressert da han reiste til USA for å studere. I dag lager han 6500 kasser vin årlig.

– Det er noe spesielt med å dyrke jorden, følge sesongen og sitte igjen med et produkt i en flaske. Det er en øyeblikkelig tilfredsstillelse. Selv om jeg nok kunne tjent mye mer penger på å sitte i en bås på et kontor og jobbet med tall. Det har vært et eventyr så langt, sier Sundby.

En vingård å falle tilbake på

Etter et internship i Denver i Colorado fikk Sundby tilbud om å investere i en vingård i Oregon.

– Da jeg så stedet, var jeg og min medinvestor ikke i tvil. Dette var i 2004. Meningen var at jeg skulle til Denver og ta en MBA i finans og eie vingården ved siden av, men i 2007 ble min kompanjong syk. Jeg flyttet til Oregon, ansatte en vinmaker og tok over hele vingården.

<p>– Jeg ble forelsket i stedet med én gang jeg så det, selv om det var grått, trist, overskyet og regnfullt den dagen, sier Dag Johan Sundby.</p>

– Jeg ble forelsket i stedet med én gang jeg så det, selv om det var grått, trist, overskyet og regnfullt den dagen, sier Dag Johan Sundby.

– Det har vært mye opp og ned, og mye ansvar. Det er jo ikke en jobb, men en livsstil.

I 2009 bygget Sundby et hus på gården og siden har han bodd i Willamette Valley i Oregon. Den opprinnelige gården var bare et garasje og én plantet vinmark. Resten har kommet etterpå.

– I starten dyrket vi tre druetyper som vi stort sett leverte til andre produsenter, men i dag dyrker vi 14 forskjellige som vi lager vin av selv.

Alle vinmarkene er dyrket biodynamisk, og gården ble sertifisert i 2010. I USA er under to prosent av vinmarkene biodynamiske.

– Vinindustrien i Oregon er jo veldig ung, bare 50 år. De første som etablerte seg her kom fra California, og mange har nok etterstrebet den stilen de lager der. Vi prøver å finne vår egen stil. Vi er jo veldig heldige som ligger i Van Duzer Corridor som strekker seg øst mot vest ut mot Stillehavet som gir oss kjølige temperaturer og vinder.

<p>Alle vinmarkene er dyrket biodynamisk, og gården ble sertifisert i 2010. I USA er under to prosent av vinmarkene biodynamiske.</p>

Alle vinmarkene er dyrket biodynamisk, og gården ble sertifisert i 2010. I USA er under to prosent av vinmarkene biodynamiske.

I dag dyrker han over 70 hektar vinmark, og vinene ifølge hans egen nettside er utsolgt i USA. I Norge derimot er fem av hans viner tilgjengelig, enn så lenge.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk