Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De beste nyhetene fra Rhône

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Fra den stupbratte vinmarken Hermitage som troner over byen Tain l'Hermitage i Nord-Rhône kommer noen av de flotteste vinene laget av druen syrah.

Fra den stupbratte vinmarken Hermitage som troner over byen Tain l'Hermitage i Nord-Rhône kommer noen av de flotteste vinene laget av druen syrah.

Dette er noen av de desidert beste og fornuftig prisede vinene fra Hermitage og Crozes-Hermitage.

Hermitage-berget som stiger opp av landskapet, har alltid hatt en stor betydning i Rhône, ikke bare for vin, men også som landemerke. Lenge trodde man at vinmarkene på Hermitage-høyden var de eldste i Frankrike. Og at kanskje grekerne plantet druer her, da de invaderte Marseille 600 år før Kristus, men ingenting er så langt bevist. At romerne dyrket vin her for 2000 år siden, vet man derimot med sikkerhet, da vinskribentene Plinty og Martial som levde på den tid begge har beskrevet vinene fra Tegna, som byen Tain het på den tiden.

Mørke rødviner

Appellasjonen Hermitage er begrenset til bare å gjelde vinmarkene som ligger i skråningen på berget, som igjen er grovt inndelt i 20 forskjellige vinmarker. Avgrenset av elven Rhône ved foten og toppen av bakken som rager 344 moh. på det meste.

Langs foten av Hermitage ligger Domaine du Colombier, en av de klart beste adressene i appellasjonen. Lavmælt og i all beskjedenhet har den lille familien sakte, men sikkert bygd opp både vinmarker og renommé her. I dag er det Florent Viale som driver den økologisk dyrkede vingården. Og her i fra kommer noen av de desidert beste og fornuftig prisede vinene fra Hermitage og Crozes-Hermitage.

De mørke og klassiske rødvinene fra Colombier laget av druen syrah passer i tillegg perfekt sammen med vinterens viltkjøtt.

Mine tre favoritter blant nyhetene fra Rhône:

94

Navn: Domaine du Colombier Hermitage 2013

Produsent: Dom. du Colombier , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 504,90 Varenummer: 5457201 Utenfor sortiment, Importør: Red & White AS

Dufter av rått viltkjøtt og bjørnebær med hint av krekling. Faste tanniner og en delikat og bløt mørk fersk frukt med en strukturert finish. MB

91

Navn: Crozes-Hermitage Cuvee Gaby 2015

Produsent: Dom. du Colombier , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 314,90 Varenummer: 5022101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Red & White AS

Noe reduktiv på duft med hint av bjørnebær. Faste og stramme ferske tanniner med en kjølig og bløt mørk frukt. Lang og tørr finish. MB

90

Navn: Chave Côtes du Rhône Mon Coeur 2015

Produsent: Chave , Rhône Sør , Frankrike

Pris: 196,00 Varenummer: 9735701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av bjørnebær, fenalår og treverk. Lange og balanserte tanniner på smak med en balansert syre og en fersk rå frukt. MB