Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sukkerbombene på Vinmonopolet

Tekst
Foto

Hva er oppskriften på millioner av solgte liter rødvin på Vinmonopolet?

Nordmenn elsker sukker. Åtte av polets ti bestselgere er rene sukkerbombene i forhold til tradisjonelle rødviner. De inneholder mer enn ti gram sukker per liter. Det viser en fersk analyse det franske laboratoriet Eurofins Analytics France har gjort på oppdrag for Dagens Næringsliv.

Søk etter de beste vinene i DNs vindatabase

En tradisjonelt laget rødvin, der sukkeret i druemosten omdannes til alkohol, bør ligge på rundt to gram sukker per liter for å kalles en tørr rødvin, ifølge Arne Ronold, Norges første Master of Wine.

I sin lange vinkarriere har han sett store endringer i markedstilpasningen av vin.

– Skiftet kom i 1996, forteller han.

– Det var da Vinmonopolet åpnet for at private selskaper kunne importere vin, og det ble konkurranse om kundene, at importørene begynte å se på hva slags vinstil de skulle satse på, hva det var som solgte best, sier Ronold.

Fasiten var klar: Nordmenn foretrekker søtlig vin, en vintype som kanskje minner mer om husholdningssaft. Ifjor tyllet nordmenn i seg 24,4 millioner liter rødvin fra pappboks. Vi handlet papprødvin for 3,1 milliarder kroner – 50 prosent av Vinmonopolets totale omsetning av rødvin i 2015. Målt i liter sto rødvinsboksene for 59,5 prosent av det totale rødvinssalget ifjor.  De 10 mest solgte rødvinene omsatte samlet for over 1,13 milliarder kroner i fjor.

Nordmenn liker bløte og runde viner, og sukker hjelper til å oppnå denne følelsen. Utgaven av El Copero som vi selger i Norge har derfor mer sukker enn den vi selger i resten av verden

DIEGO TALAVERA i Bodegas Murviedro

Boksekampen

Tidlig på 2000-tallet var vinboksen JP Chenet Cabernet Syrah Norges mest solgte vin. Da rødvinsboksen Doppio Passo ble lansert i 2008, ble den en umiddelbar hit. Etter to år var den på toppen på bestselgerlisten.

Flere vinimportører og produsenter ville bli med på salgsfesten. Rødvinsboksen Doppio Passo sørget for at markedet ble oversvømt av etterligninger, sorte bokser med fengende italiensk-klingende navn med dobbeltkonsonanter: Amore Passo, Passitivo, Belpasso. Så ble den forbigått av en annen saftlignende utfordrer, Graticcio, i 2014. Fra i år har det skjedd en liten begivenhet i vinsalget i Norge: En amerikansk vin er blitt bestselger. Falling Feather ble revet vekk fra polhyllene i januar og februar. På boksen står det svart på hvitt ved siden av logoen: «Lav på garvestoff og histamin».

Det står derimot ikke på boksen at Falling Feather inneholder 15,73 gram sukker per liter.

Sukkersuget

– Det er veldig enkelt, sier Diego Talavera, avtroppende sjef for Bodegas Murviedro på telefon fra Spania.

Bodegas Murviedro produserer El Copero, som er den desidert søteste vinen blant Vinmonopolets bestselgere: hele 18,2 gram sukker per liter. Denne er spesiallaget for norske ganer.

– Hvert enkelt sted i verden har sin egen konsumerprofil. Det handler om vær, mat, vaner og om vinens tradisjonelle ståsted i markedet. Våre undersøkelser har konkludert med at nordmenn liker bløte og runde viner, og sukker hjelper til å oppnå denne følelsen. Utgaven av El Copero som vi selger i Norge har derfor mer sukker enn den vi selger i resten av verden, sier Talavera.

Det ligger store penger i å markedstilpasse vin til kunder som egentlig ikke er så interessert i vin, bekrefter flere importører DN har snakket med. Konserndirektør Thomas Patay i Arcus, som produserer bestselg­eren Falling Feather, mener det har vært salgsutløsende å oppgi at vinen er «lav på garvesyre». Mange tror garvesyre skaper hodepine dagen derpå, men det er ikke vitenskapelig bevist. Salget av Falling Feather har økt med 14 prosent hittil i år.

– Merket på boksen som forteller at vinen er lav på garvestoffer er en medvirkende årsak. I tillegg har vi jobbet aktivt med å presentere vinen blant folk som drikker vin, men som egentlig ikke er interesserte i vin, sier Patay i Arcus.

Terje Meling, tidligere produktsjef i Vinmonopolet, er også tydelig på hva som selger til nordmenn:

– Minst mulig motstand: Lav syre, lite tanninner og en følelse av sødme. Ikke nødvendigvis sukker i seg selv, men vinen må oppleves som bløt og søt, sier Meling.

– Så med andre ord er dette vin laget for dem som ikke liker vin?

– Ja.

Børge Brand, tidligere leder for sortiment og teknisk leder for sensorisk prøveinstans ved Vinmonopolet, nå Vinimportør Brand Wine Estates, sier også at «justering av sødmenivået» ser ut til å øke salget av rødvin på boks.

– Det foretrukne for en stor og viktig målgruppe med tanke på volum har en god stund nå beveget seg vekk fra vin og mer i retning leskedrikk. Slik jeg ser det er det en uheldig utvikling så lenge det ikke er varedeklarasjonsplikt på vin. Men Vinmonopolet ber om blant annet sukkernivå når nye viner skal meldes inn i markedet og selv om det ikke er regulert i lovverket, skal vi importører oppgi korrekte verdier ved innmelding. Her ligger nok det et forbedringspotensial blant oss importører, skriver han i en epost.

Grafikker: Sukkerinnholdet i bestselgerne
Analyse av sukkerinnholdet i Norges ti mest solgte rødviner i 2015. Viser forskjellen mellom glukose/fruktose og total mengde sukker.

Sukker, hvilket sukker?

Men å få vite den eksakte sukkermengden i vinboksene kan være en krevende øvelse. Vinmonopolet er fritatt fra varedeklarasjoner. DN har bestilt en analyse fra franske Eurofins for å ta rede på sukkerinnholdet i vinene. Den spanske storselgeren El Copero er spekket med 18 gram sukker per liter, ifølge analysen DN har bestilt. Men ifølge EUs offisielle målemetode, som norske importører og Vinmonopolet forholder seg til, inneholder El Copero «bare» 15 gram.

EUs standardmetode er å måle vinens innhold av fruktose/glukose, som er de sukkerartene som kan omdannes til alkohol. Det totale sukkerinnholdet, såkalt «reducing substances», er en annen metode: den tar hensyn til alle sukkerartene i vin. De ikke-fermenterbare sukkerstoffene i vinen regnes altså ikke som sukker av de offisielle vinmyndighetene i Europa.

Forskjellen mellom totalt sukkerinnhold og glukose/fruktose-innhold ligger på oppimot fire gram per liter. Rødvinen Graticcio Appassionato inneholder åtte gram sukker, ifølge EUs målemetode. Mens det totale sukkernivå er 13 gram, ifølge Eurofins måling.

– Sukker i vin er vanskelig å måle fordi det brukes forskjellige metoder som gir litt forskjellige resultater, og da er det også vanskelig å melde presise verdier. Vi oppgir de verdiene vi får fra grossistene (importørene), og vi arbeider nå med å få inn sikrere data og krever at dataene som meldes til Vinmonopolet er basert på analysebevis fra produsentene. Det er også usikkerhetsfaktorer som nye årganger og forskjell på varepartier, sier Kirsti Behrens, Vinmonopolets leder for produktkvalitet.

Behrens erkjenner at enkelte produsenter søter rødvinen, men at det er vanskelig å avdekke.

– Siden det sukkeret som tilsettes, stammer fra druer, er den eneste metoden vi kan bruke for å avsløre dette, å følge et produkt over tid og se om det markant stiger i sukkerverdier etter hvert som nye årganger og tappinger kommer til landet. Vi har avdekket flere som har prøvd seg, men jeg kan ikke uttale meg om enkeltprodukter, sier Behrens.

– Vi ser at på grunn av usikkerhetsfaktoren, kommer vi til å endre måten vi kommuniserer dette på. På sikt kommer vi til å oppgi de verdiene som ligger under 3 gram som en samleverdi for lave verdier.

Helsefarlig

Diabetesforbundet reagerer på usikkerhetsfaktorene rundt sukkerinnholdet i viner.

– Dette er veldig uheldig, og det gjør det vanskeligere og mer uforutsigbart å ha diabetes hvis det viser seg at varedeklarasjonen ikke stemmer, sier Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

– Som et direkte resultat vil diabetes type 1-pasienter kunne feilberegne karbohydratinntaket og dermed undermedisenere seg. Et økt sukkerinntak vil dessuten føre til et økt kaloriinntak, noe som slår uheldig ut for mennesker som sliter med overvekt og som er i faresonen for å få diabetes type 2, sier Allgot.

Glemmer volumet

Vinflaskene som står i hyllene på de 300 Vinmonopolene i Norge, er bestselgerne innenfor hver kategori. Resten havner på den ikke like lukrative bestillingslisten. Denne måneden har Vinmonopolet endret kategoriseringen, for å tilpasse seg EU-kravene til sukkergrenser. Nå blir rødvin delt inn i to helt nye kategorier: sukkerinnhold over og under 9 gram per liter, der skillet tidligere gikk ved 75 gram per liter. Dette er fordi like viner skal konkurrere mot hverandre om de ettertraktede hylleplassene.

Men alle de sukkerrike bag-in-boxene er fortsatt sikret hylleplass. De nye reglene gjelder kun rødvin på flaske.  

– Årsaken til det er blant annet koblet til antall produkter. Det er langt flere forskjellige varianter på flasker enn det er på bag-in-box. Skulle vi finmasket ytterligere på hva vi måler på for bag-in-box, ville vi risikert å få så få produkter igjen per segment at vi ikke sikrer likebehandling, skriver kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet i en epost til DN.

Må opplyse

Vinene som selges i Norge, har normalt vært fritatt fra varedeklarasjon. For å opplyse kundene, blir sukkerinnholdet fra mars måned skrevet på samme sted som prisen ved siden av flasken på hyllen.

«Næringsmiddelopplysninger skal imidlertid alltid være korrekte og ikke villedende mv., og disse generelle kravene gjelder både for merking, presentasjon og reklame for næringsmidler og uavhengig av om opplysningene er obligatoriske eller gis på frivillig basis», skriver Merethe Steen, seksjonssjef, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.

 

Her er anmeldelsene av de 10 rødvinsbestselgerne på Vinmonopolet i 2015:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.