Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Norske og internasjonale nyheter hvor eplesmak er kjernen. Blant annet den norske eplebrandyen Kjernekar Villeple.

Norske og internasjonale nyheter hvor eplesmak er kjernen. Blant annet den norske eplebrandyen Kjernekar Villeple.

Epleboom på Polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

I sommer kan du imponere gjestene med forfriskende epler i glasset.

Klassiske spanske eplesidere, forfriskende norsk alkoholfri eplemost og en ny, norsk eplebrandy: Det er epleboom på Vinmonopolet! Og kvaliteten er gjennomgående høy.

Fokuset på tørre, matvennlige sidere har gjort at nordmenn har fått øynene opp for denne drikken og sider er en av varegruppene på polet som øker mest. Med 10,5 prosent økning gikk salget fra 213.364 liter solgt i 2018 til 235.703 liter i 2019. Første halvår i 2020 viser en økning på 22 prosent i forhold til samme periode i 2019.

Spania har lange tradisjoner for eplesider og helt nord i landet finner vi siderregionen Asturias. Mellom blått hav og grønne åser ligger frodige eplehager. Her har folk høstet epler i århundrer og sider er en viktig del av økonomien og det sosiale livet.

Frisk og tørr eplesider er et godt alternativ til både øl og vin. Trabanco Seleccionada Sidra de Asturias er klassisk i stil med konsentrert eplesmak, flott syrlighet og et lett hint av krydder. Den går godt til sommerens lette retter av svin eller kylling og kan også gjerne prøves til spekeskinke.

Alkoholfri epledrøm

Det finnes mange grunner for å servere alkoholfritt i sommer, og en frisk, alkoholfri eplemost blir populært blant både store og små. Det produseres mye deilig eplemost over hele landet og de er gode følgesvenner til mat.

På gården Øvre Ringi i Bærum har Jon og Charlotta Ringi gjennom flere år levert eplemost som et alkoholfritt alternativ i toppkvalitet og Summerred Gårdspresset Eple er intet unntak. Med duft av friske hageepler og en konsentrert og elegant eplesmak er den perfekt i kombinasjon med lette fisk- og skalldyrsretter.

Epleavec

Som en liten lokal eksklusivitet har Det Norske Brenneri i Grimstad lansert en norsk eplebrandy i juli. Hobbyplukkere fra hele Sørlandet har levert epler til destilleriet som først har laget en syrlig sider for så å destillere og lagre brennevinet på franske eikefat i over fem år. Kjernekar Villeple fremstår bløt og fruktig med et deilig preg av modne epler. Den kommer i et begrenset parti med nummererte flasker og kan nytes som en deilig sommeravec.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.