Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En unik og fantastisk liten vin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En rød og sjelden colares fra Portugal passer perfekt til høstens sopp og lam.

Nå er Viúva Gomes sin Colares fra 2009 tilgjengelig på Polet. En unik og fantastisk liten vin, som passer perfekt til høstens råvarer som sopp og lam.
I gullalderen på 1940- og 1950-tallet var det 550 dyrkere av druer i Colares. Produksjonen var på over én million liter. Vinmarkenes areal var på hele 1100 hektar. Men utbyggingen av ferieboliger utenfor Lisboa ved populære feriesteder som Colares, Sintra og Cascais gjorde at 90 prosent av vinmarkene forsvant på 60- og 70-tallet. Landprisene økte, og ble mye mer innbringende for bøndene enn druedyrking.

Nå er det 45 dyrkere igjen, fordelt på rundt 20 hektar. Fem vinhus selger noen få tusen årlige flasker med rød og hvit colares.

Dufter som moden bordeaux

Vinene fra Colares har overlevd til tross for utallige angrep utenfra og igno­­ranse innenfra. Først ble den gamle vinen, som kan spores tilbake til romerne, redningen da ­Portugals vinmarker – som ellers i Europa – ble angrepet av vinlusen phylloxera mot slutten av 1800-tallet. Lusen som tok livet av vinplantene ellers på kontinentet, trivdes nemlig ikke i sand, og Colares' vinmarker var dermed beskyttet. Populariteten for de slanke og delikate vinene steg voldsomt.

Da naboregionene igjen fikk stablet produksjonen på bena, kom forfalskningene. Druer og vin ble solgt som colares, selv om de kom fra helt andre steder. Bøndene så behovet for å beskytte sin vinregion og grunnla kooperativet Adega de Colares i 1931. I dag er dette det eldste kooperativet i Portugal. Syv år senere kom loven som sa at all vin med Colares-navnet skulle lages og kontrolleres bak murene til den hvite bygningen ved utkanten av landsbyen Colares.

Druen har en egen evne til å lagre lenge. Den lager viner som ofte har lav alkohol, høy syre og friskhet, med tydelige tanniner som blir mer avslipte etter tid i kjelleren. Med alderen får denne lyse vinen en distinkt og sammensatt duft som minner om en moden bordeaux med smaken av en burgunder.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.