Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vinmarkene i Sonoma ligger høyt oppe over Stillehavet og byr på kjøligere temperaturer. Det gir delikate og raffinerte viner.

Vinmarkene i Sonoma ligger høyt oppe over Stillehavet og byr på kjøligere temperaturer. Det gir delikate og raffinerte viner.

Ferske amerikanere slippes i dag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I dag slippes nye årganger fra de amerikanske kultprodusentene Kistler og Occidental i Polets bestillingsutvalg.

Den tid er forbi da amerikanske viner var søte, plumpe og alkoholrike. Nå i september er det lansert en rekke viner som er et resultat av den pågående bølgen av viner med kjøligere frukt, mindre sødme og mindre alkohol.

Strålende hvitt

Lieu Dits hvitviner fra Santa Barbara rett nord for Los Angeles er et strålende eksempel. Lieu Dit ble startet av Eric Railsback og Justin Willett i 2011 da Railsback nettopp var ferdig med collage og Willett var nyutdannet vinmaker. Sammen lager de to 2500 kasser vin i året basert på druetyper som opprinnelig kommer fra Loire i Frankrike, plantet på noen av de beste stedene i Santa Barbara.

På topp

Selv om Steve Kistler har solgt seg ut av firmaet som han selv var med å starte i 1978, lager vineriet som bærer hans navn strålende viner fortsatt. Særlig imponerende er de røde, som har en klokkeren pinotfrukt i 2014-årgangen. I tillegg til Kistler, kommer også to av vinene til hans eget familievineri Occidental som han startet i 2012 sammen med hans to døtre Cathrine og Elizabeth i tillegg til Marc Bixler som også fortsatt er involvert i Kistler Vineyards. Occidental lager utelukkende pinot noir fra tre vinmarker i Sonoma Coast fordelt på rundt 6000 kasser i året. Occidentals viner på sin side er mer imponerende i 2014-årgangen enn i forrige, og leverer renraset pinot noir på sitt beste fra USA.


Mine tre utvalgte:

94

Navn: Kistler Russian River Valley Pinot Noir 2014

Produsent: Kistler Vineyards , California , USA

Pris: 599,90 Varenummer: 6942001 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

84 flasker lanseres. Nydelig floral duft med hint av roser, fioler og pepper samt villbringebær. Saftig og juicy klokkeren pinotfrukt med lette tanniner og florlette tanniner. Nydeig lengde. MB

92

Navn: Occidental SWK Vineyard Pinot Noir 2013

Produsent: Occidental , California , USA

Pris: 849,40 Varenummer: 6942301 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av tre, blomster, bringebær og pepper. Saftig og fersk frukt på smak med hint av tre. Lange og lett balanserte tanniner. MB

92

Navn: Lieu Dit Chenin Blanc 2015

Produsent: Lieu Dit Winery , California , USA

Pris: 349,00 Varenummer: 7873701 Utenfor sortiment, Importør: Garage d'Or AS

Dufter av flint og epler. Fersk og mineralsk frukt på smak med en frisk syre og tydelige tørrstoffer. Sammensatt og lang konsentert utgang. Mye vin for pengene. MB


Amerikanske nyheter i september: (Vilkår)