Burgund er et lappeteppe av de gjeveste vinmarkene i verden. Vi har testet 90 viner fra Burgund som slippes på i mai.

Burgund er et lappeteppe av de gjeveste vinmarkene i verden. Vi har testet 90 viner fra Burgund som slippes på i mai.

Gode vinkjøp under 300 kroner fra Burgund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Gode vinkjøp er fortsatt mulig. Dette er mine favoritter blant 90 nye vin fra Burgund.

Én god burgunder er blitt nærmest som en myte. Alle som har smakt litt vin fra regionen vet hvordan den skal smake, men også hvor vanskelig det er å finne dem.

Og dessverre så forsvinner stort sett de gjeveste produsentene og de gjeveste vinmarkene raskt ut på Polets burgunderslipp i februar til dem som orker å stå i kø. Eller de går til restauranter eller som spesialbestillinger til private kunder. Men selv om de kanskje er sjeldnere enn tidligere så er det fortsatt mulig å finne gode kjøp i Polets bestillingsliste.

Les test av 1000 vinnyheter på Polet i mai her

Trøblete år

Det er to hovedgrunner til at vin fra Burgund er blitt mer kostbar og vanskeligere å få tak i. For det første har etterspørselen økt betraktelig, og da særlig fra deler av verden som tidligere ikke hadde et marked for Burgund-vin. Men kanskje den viktigste årsaken er en rekke gode årganger som er kvantitativt svært små – mye på grunn av hagel og vårfrost.

2016 er intet unntak, men vårfrosten som satte inn den 26. april det året slo til svært lokalt. Côte de Beaune ble hardest rammet. Her endte noen vinmarker helt uten druer dette året, mens andre, hadde perfekt modne druer. Og masse av dem. Produsentene hadde en strevsom innhøsting, hvor ikke en drue gikk til spille. Men hvilken årgang de selv foretrekker når de smaker resultatet i flaskene, er de uenige om.

Utfordringene i 2016 har satt sine spor. Hvitvinene fra produsenter i midtsjiktet er noe rike, modne og korpulente i frukten, mens de mangler noe av den kjølige mineraliteten og konsentrasjonen. Den magre trøsten er at de beste hvitvinsprodusentene likevel leverer varene. Så på dette slippet kan det være lurt å holde seg til de beste når det kommer til hvitt.

Blant de røde er det langt mindre variasjon. Og vinene fremstår generelt som åpne, tilgjengelige, klassiske og forførende – vanskelige å mislike, med myke tanniner og aromatisk duft. Selv om de beste vinene fra årgangen trenger litt kjellertid, så er ikke lagring like nødvendig for 2016-årgangen som for 2015.

Jeg har testet 90 burgundere som slippes på maislippet i dag, stort sett kommer de fra den noe trøblete 2016-årgangen i tillegg til 2017. Og dette er mine favoritter.

Tre hvite favoritter

92

Navn: Fichet Meursault Le Tesson 2015

Produsent: Jean-Philippe Fichet , Burgund , Frankrike

Pris: 694,00 Varenummer: 10851501 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter noe reduktivt med innslag av tre og flint. Delikat og lett nerverik mineralsk frukt på smak med en frisk syre og lett steinete finish. MB

90

Navn: Domaine de Bellene Saint Romain V.V. 2017

Produsent: Dom. de Bellene , Burgund , Frankrike

Pris: 309,90 Varenummer: 1966201 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor AS

Dufter av gule epler, toast og tre. Fyldig og mineralsk frukt med en balansert og nydelig frisk syre. Lang og fyldig fersk utgang med klassisk og tørr finish. Mye hvit burgunder for pengene. MB

89

Navn: Cadette Bourgogne Vézelay 2017

Produsent: Dom. de la Cadette , Burgund , Frankrike

Pris: 282,90 Varenummer: 9863301 Utenfor sortiment, Importør: Vinum AS

Dufter av flint og epler. Konsentrert og flott mineralsk frukt med en frisk syre og en lang knusktørr utgang. Fast finish. MB

Tre røde favoritter

92

Navn: Chambolle-Musigny Argillieres 2016

Produsent: Clement , Burgund , Frankrike

Pris: 650,90 Varenummer: 6917601 Utenfor sortiment, Importør: Winemoods

Dufter av tre, røde bær og bringebær. Kjølig saftig, tett og flott med en saftig utgang og balanserte ferske tanniner. Flott chambolle som har godt av mer tid. MB

91

Navn: Fanny Sabre Beaune Clos des Renardes 2017

Produsent: Fanny Sabre , Burgund , Frankrike

Pris: 489,90 Varenummer: 10305101 Utenfor sortiment, Importør: Autentico AS

Flpral duft med hint av villpepper. Saftig og delikat bløt moden frukt med lette tanniner og en saftig utgang. MB

88

Navn: Loichet Bourgogne Rouge Le Président 2018

Produsent: Sylvain Loichet , Burgund , Frankrike

Pris: 239,90 Varenummer: 10958301 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av friske bringebær og blomster. Saftig og fersk delikat frukt på smak med en frisk og spenstig syre. Delikat og fin kjernefrukt. Strålende rød burgunder. MB

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av 90 nyheter fra Burgund på maislippet

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner