Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tysklands nye rieslingstjerne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Tysk stjerne. Kai Schätzel lager enestående rieslinger i sin 800 år gamle kjeller i Nierstein.

Tysk stjerne. Kai Schätzel lager enestående rieslinger i sin 800 år gamle kjeller i Nierstein.

Kai Schätzel plukker kun de beste druene og fottråkker dem selv. Det har gjort ham til en av de mest lysende vinstjernene i Tyskland. Norge har vært hans viktigste marked hittil.

Kai Schätzel (37) håndplukker druer fra hver vinmark seks ganger per høst, og da kun de gylne og perfekt modne druene. Deretter blir druene fottråkket.

– Vi filtrerer ikke vinene heller, det er våre hender som filtrerer i vinmarkene.

– Jeg vil gjøre mer og mer halvtørre og søte viner. I 2015 laget vi 30 prosent søtt og i 2016 nesten 50 prosent. Det er unikt i Rheinhessen. Her lager nesten alle bare tørre hvitviner.

Norge størst i verden

Hele verden vil ha Schätzels flasker akkurat nå.

– Men det har vært tider da Norge var vårt desidert største marked. Vi sender 60 prosent av hele produksjonen vår til Norge. Nå har vi 100 importører over hele verden som vil jobbe med oss etter at vi kom med i VDP.

Verband deutscher Prädikatsweingüter (VDP) er en sammenslutning av 200 tyske topp-produsenter, medlemskap i forbundet skjer kun via invitasjon basert på kontinuerlig høy leveranse. Det er en eksklusiv klubb nærmest umulig for unge vinprodusenter å komme inn i. Medlemmene har rett til å skrive Grosses Gewächs på etikettene, i tillegg til å føre på VDPs berømte ørn på flaskehalsen. Grosses Gewächs betegner de beste tyske vinmarkene, tilsvarende det franske begrepet grand cru.

– Da jeg vokste opp, hørte jeg om vinstjerner som Klaus Peter Keller og Egon Müller, og nå jobber jeg med dem, sier Kai Schätzel stolt.

Strålende 2015

Schätzel tok over den 12 hektar store familieeiendommen i 2008. Sakte, men sikkert har 37-åringen forvandlet det 650 år gamle sovende vineriet til en biodynamisk og ettertraktet miniprodusent.

– Skallkontaktperioden varer i 35 dager.

Schätzel er tilhenger av lav alkohol.

– Det er en utfordring her i Rheinhessen, vi får modnere druer her enn i nord. Vi arbeider mye med bladene og beskjæring av dem, for å begrense alkoholen, legger han til.

Det er viktig for å få tilbake elegansen i vinene. Schätzel er inspirert av de tradisjonelle Mosel-produsentene som legger alle vinene på gamle trefat før de ble tappet på flaske.

– Da jeg tok over var det bare tørre viner som ble laget her, men jeg ønsket å prøve meg på søte viner. Vinteren 2010 skjønte vi at vi kunne klare å lage en trockenbeerenauslese. Det var mye jobb, alt i alt så ble det bare tre flasker ut av det. Og det tok 13 personer tre dager for å lage dem, sier Schätzel.

– Sånt blir det ikke mye penger av, men jeg lærte mye, og det var veldig moro.

Rheinhessen. Fra Schätzels vinmarker i Nierstein kommer ypperlige søte rieslinger. 

Rheinhessen. Fra Schätzels vinmarker i Nierstein kommer ypperlige søte rieslinger. 

Nå er det en rekke av Schätzels strålende rieslinger fra 2015 på Polets bestillingsutvalg. En årgang som ikke bare har høstet lovord, men som også kanskje var Kai Schätzels store gjennombrudd.

– Aldri før har vi fått så mye presse og skryt av vinene våre som i den årgangen.

Pettenthal og Hipping Grosses Gewächs 2015 ble tappet så sent som i mars, og blir ikke solgt før i september.

– De vinene trenger det, og vi kommer til å fortsatte å lansere senere enn de andre, for da smaker de bedre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.