Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De beste rosévinene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Favoritter. Rosévin kan fås i alle kvaliteter og nyanser, og vinen er på vei opp blant nordmenn.

Favoritter. Rosévin kan fås i alle kvaliteter og nyanser, og vinen er på vei opp blant nordmenn.

Dette er rosévinene du bør drikke i sommer.

Blant de 512 forskjellige rosévinene som finnes tilgjengelig på Vinmonopolet finnes det mye rart. Men mens mesteparten er nøytrale, bleke og kjedelige rosa utgaver av denne vinen som noen fortsatt skjemmes av å drikke, finnes det noen strålende unntak.

Det som skiller klinten fra hveten er rosévin som smaker av den druen den er laget av og i tillegg har fått en karakter fra voksestedet. Områder som utmerker seg med de mest vellykkede utgavene er Piemonte, Loire og Rheingau.

Mer rosa

Vi i Norge drikker mer og mer rosévin for hvert år. Rosévin sto for den nest kraftigste salgsveksten blant svakvinene i fjor på Vinmonopolet, etter musserende vin. Mens salget av generell vin økte med én prosent, økte salget av rosévin med åtte prosent sammenlignet med året før. Frankrike er det mest populære rosévinlandet med 942.000 liter solgt i 2016. USA er på annenplass med 356.000 liter, Italia på tredje med 345.000 liter viser salgstall fra Vinmonopolet.

I fjor drakk nordmenn 2.104.000 liter rosévin, sammenlignet med 186.000 liter i 2000. Det er et bevis på at kvaliteten og tilgangen har økt i denne kategorien. Rosévin har fått en ny status her til lands. Den er ikke lenger en slapp, rosablek væske man utelukkende drakk på sommerferie i Sør-Frankrike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.