Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Romain Taupenot slipper en rekke strålende burgundere på Polet i mars.

Romain Taupenot slipper en rekke strålende burgundere på Polet i mars.

To produsenter dominerer burgundernyhetene på Polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vi har testet rundt 100 nyheter fra Burgund i mars. Vinene fra Claude Dugat og Taupenot-Merme er de store vinnerne.

Da LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy – med Bernard Arnault i spissen bladde opp 100 millioner euro for den ni hektar store eiendommen Domaine des Lambrays i april 2014, var det et av vinverdenens største oppkjøp. Skarve 400 kvadratmeter manglet for at grand cru-vinmarken Clos des Lambrays i Burgund skulle bli et monopol.

Vinmarkens historie strekker seg tilbake til 1365, sannsynligvis enda lenger. Munkene ved Citeaux-klosteret i Burgund grunnla og arbeidet i den frem til revolusjonen.

– Det er et unikt stykke land. Hvis Arnault ønsker å selge det han har av Clos des Lambrays til meg, hører jeg selvfølgelig etter, svarer Romain Taupenot med et smil på spørsmål om han ikke skal selge.

Fra sine 400 kvadratmeter i Clos des Lambrays lager Taupenot-Merme 250 flasker i året.

– Ett skarve fat, men det er liksom prikken over i-en her på gården.


Les anmeldelse av 800 marsnyheter på Polet her

Lang historie

Familien Taupenot-Merme har laget vin i landsbyen Morey-Saint-Denis siden 1700-tallet, men de aller fleste vinmarkene ble kjøpt etter annen verdenskrig. I dag har syvende generasjon, representert ved søsknene Virginie og Romain, overtatt styringen.

– Jeg jobbet med finans før jeg overtok familiefirmaet i 1998, sier Romain Taupenot. Det var en stor overgang og mye å ta tak i. I 2001 la jeg om hele produksjonen til å bli økologisk.

Resultatet har ikke latt vente på seg. Vinene er nå blant de ypperste fra Morey-Saint-Denis.

– Jeg bruker kun naturlig gjær, benytter aldri chaptalisering (tilsetning av sukker) og alle druene blir hundre prosent avstilket. Slik klarer vi å få de elegante vinene vi ønsker, sier Taupenot.

I dag er vingården på 13,5 hektar, og produserer 19 forskjellige viner fra syv landsbyer.

– Det er vanskelig å kjøpe mer mark slik prisene er blitt i Burgund, så vi blir nok ikke større med det første. Med et utbytte på 20 hektoliter per hektar blir det en årlig produksjon på 75.000 flasker. Det er perfekt for oss.

90 prosent blir eksportert, de resterende ti prosentene havner hovedsakelig hos noen av Frankrikes beste restauranter. Nå er første levering av den sjarmerende 2017-årgangen ankommet, og slippes på Polet i morgen tidlig.


Bertrand Dugat har overtatt etter pappa. Det merkes på vinene.

Bertrand Dugat har overtatt etter pappa. Det merkes på vinene.

Fra røft til delikat

Den største forvandlingen i Burgund de siste årene har nok skjedd hos Claude Dugat i Gevery-Chambertin. De lille forholdsvis unge familiefirmaet, ble startet av Claude Dugats far i 1955 da han kjøpte Collier des Dimes. En kjeller fra 1219, som har søyler som stammer tilbake til Gallo-Romersk tid. Det var her bøndene i gamle dager ofret litt av avlingene sine til de kirken og de høyere makter.

I dag drives familiedomainet på skarve tre hektar av Claude Dugat og hans kone sammen med deres sønn og to døtre. Resten av druene de trenger blir kjøpt, mens de er berømte for sine tre grand cruer, Griotte, Chapelle og Charmes.

Dessverre var bruken av eik ofte litt i overkant da pappa Claude laget vinene. De fleste vinene bortsett fra Bourgogne Rouge lå på 60 prosent nye fat eller mer. Det gjorde at vinene trengte tid for å komme rundt, da de unge utgavene var mer preget av eikefatene levert av François Freres enn de er av pinot noir. Siden 2013-årgangen har sønnen Bertrand Dugat tatt over styringen. Det har ført til en merkbart mer delikat og elegant stil med en fersk og fruktdreven karakter fremfor eik.

I morgen blir hele spekteret med viner fra Dugat-familiens 2017-årgang tilgjengelig i polets bestillingsutvalg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.