Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kjelleren til Darroze er full av armagnac som har ligget der i flere årtier.

Kjelleren til Darroze er full av armagnac som har ligget der i flere årtier.

40 års skattejakt har gitt Darroze en imponerende samling armagnac

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I over 40 år har de saumfart regionen for å finne de flotteste armagnacene til kjelleren. Derfor står Darroze i dag som selve referansen på armagnac av topp kvalitet.

– Det er kvalitet vi er opptatt av, ikke kvantitet, sier Marc Darroze, annengenerasjons blender hos Darroze. Han begynte å jobbe sammen med sin far Francis i 1996 og driver i dag bedriften på egen hånd etter at faren pensjonerte seg.

Historien om Darroze Armagnac begynner med Jean Darroze og hans restaurant i Villeneuve-de-Marsanne. I restauranten hadde han armagnac på glassbeholdere, demijeanne, fra ulike selvvalgte produsenter som han serverte til gjestene. Da sønnen Francis kom inn i bedriften og fikk ansvaret for vin og brennevin, utviklet han et talent for å finne frem til de flotteste armagnacene fra området Bas-Armagnac.

På 70-tallet kom ideen om å tappe armagnac på flaske og selge under eget navn, og en egen kjeller, spesielt tilpasset for lagring av armagnac, ble bygget.

Marc Darroze, annengenerasjons blender hos Darroze, begynte å jobbe sammen med sin far Francis i 1996. I dag driver han bedriften på egen hånd.

Marc Darroze, annengenerasjons blender hos Darroze, begynte å jobbe sammen med sin far Francis i 1996. I dag driver han bedriften på egen hånd.

– Ønsket var å kunne selge flasker av armagnac under navnet Darroze og vise frem det beste området har å by på, sier Marc.

– Samtidig har det hele tiden vært viktig for oss å ha respekt for hvor produktet kommer fra. Derfor har vi alltid vist navnet på de ulike eiendommene på etiketten.

Genuin armagnac

Hos Darroze er de opptatt av det genuine ved armagnac og variasjonene man finner ved bruk av ulike druer og årganger. Av den grunn tilsetter de aldri noe under produksjonen, hverken sukker eller karamell for farge, og ofte lar de være å tilsette vann til sluttproduktet.

Etter over 40 år med skattejakt, har Darroze nå en imponerende samling av lagret armagnac i kjelleren fra 30 ulike eiendommer.

– Vi kjøper fremdeles lagret armagnac fra de samme eiendommene som vi har samarbeidet med lenge, sier Marc, men nå reiser vi også rundt med et mobilt destilleri og destillerer brennevin selv på flere eiendommer. På denne måten får vi destilleriet til vinen, i stedet for å måtte transportere vinen til destilleriet.

Armagnac fra Darroze imponerer med både blandings- og årgangsbrennevin.

Armagnac fra Darroze imponerer med både blandings- og årgangsbrennevin.

Armagnac-regionen ligger rett sør for Cognac, sørvest i Frankrike.

Armagnac-regionen ligger rett sør for Cognac, sørvest i Frankrike.

Verdens eldste brennevin

Armagnac sies å være verdens eldste brennevin og skal ha oppstått allerede i 1411. Det går for å være et druebrennevin for kjennere med en råere og mer raffinert smak enn konjakk. Tradisjonelt blir armagnac kun destillert én gang noe som gjør at den trenger noe mer tid på fat for å oppleves tilgjengelig enn konjakk som destilleres to ganger. Både ulike årganger og druetyper gir armagnac et variert aromabilde.

The Unique Collection

Darroze er godt kjent for sin store samling årgangsarmagnac som de selger under navnet The Unique Collection. I tillegg har de en serie de kaller Les Grands Assemblages hvor de blender ulike årganger.

– Med Les Grands Assemblages ønsker vi å vise hva lagring og alder gjør med armagnac. Det er en blanding av ulike årganger, hvor yngste bestanddel alltid er det årstallet som står på flasken. I Grand Assemblage 8 ans betyr det at innholdet er fra åtte til 12 år, mens i Grand Assemlage 20 ans er det 20–26 år. Man skal virkelig kunne få en opplevelse av alder og hvordan aromaene forandrer seg med tid, forteller Marc.

– The Unique Collection tapper vi kun på bestilling og sørger på den måten for alltid å ha de forskjellige årgangene tilgjengelig i kjelleren og får maksimalt ut av lagringspotensialet. På disse står det alltid på etikettene hvilken eiendom armagnacen kommer fra.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.