Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen.

Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen.

Her er de beste vinene til påskelammet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

De ni beste rødvinsvalgene til lam du kan finne i Polets hyller.

I påskemåneden spiser nordmenn nær tre ganger­ så mye lam som ellers i året, selv om vårens kjøtt stort sett bare er å finne i frosne varianter. Lam er blitt en selvfølge i påsken, og for mange det viktigste måltidet – gjerne i form av et saftig lammelår eller en lammestek. Den store fordelen er at dette er retter som kan lage seg selv i ovnen, mens man selv går på tur.

Se oppskrift på påskelam her

Gammel skikk

Lammet er et av våre eldste påskesymboler, og var opprinnelig en offergave fra tiden da jødene ifølge Det gamle testamente var fanget i Egypt, det vil rundt år 1200 f.Kr. Om ikke et lam ble ofret og dets blod strøket over dørstolpen, kunne dødsengelen slå til. Det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring; man tok gjerne det første som ble født om våren.

Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter, spenstig syre og tydelige tanniner. I tillegg krever det klassiske tilbehøret hvitløk og rosmarin en vin med god fruktighet. Tradisjonen tro nyter vi gjerne en rødvin fra Bordeaux eller Rioja til lam. Men det finnes­ en rekke andre druer som harmonerer godt med lammesmaken.

Hyllevalg

Druene nebbiolo, Aglianico og sangiovese fra Italia­ har alle imponerende syre- og tanninstruktur, og er perfekte samarbeidspartnere til lam. Tannat og malbec fra det sørvestlige Frankrike, tradisjonelt laget malbec fra Argentina, samt baga fra Portugal er også druer­ med kraft nok. I likhet med spanske Tempranillo og globetrotteren­ cabernet sauvignon er de også gode lammekombinasjoner.

Onsdag i påsken har Vinmonopolet åpent frem til klokken 15, det samme på påskeaften. Har man ventet så lenge med å handle inn, må man ta til takke med vinene som står i Polets hyller, så her er mine ni hyllevinfavoritter til lam.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.