Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Mineralsk og knusktørr hvitvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Denne vinen er et lite røverkjøp som passer perfekt sammen med vinterens skalldyr.

De er knusktørre, syrlige, delikate og lette, hvitvinene laget på druen melon de bourgogne fra vinområdet Muscadet, som ligger ytterst i Loire-dalen i Frankrike, ut mot Atlanterhavet.

Vindruer er blitt plantet her siden romertiden, men det var ikke før etter frosten i 1709 at bøndene begynte å plante denne druen. I dag er melon de bourgogne den eneste tillatte druen her. Disse hvitvinene mangler sidestykke når det gjelder stil og kvalitet for pengene.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

De beste er tappet «sur lie», som betyr at vinene har ligget vinteren over på gjæringsbunnfallet. Dette er med på å gi vinene en mer kompleks aroma og mer fylde. De beste vinene har en forbløffende lagringsevne, selv om de fremstår som unge.

Vinekspertens favoritter: Se flere av Meretes utvalgte

Muscadet blir i Frankrike ofte assosiert med billigviner man drikker i baren. Men få viner har bedre balanse mellom syre, friskhet, lav alkohol og mineralitet enn en god muscadet.

En av favorittene fra området er vinprodusenten Véronique Günther-Chéreaus Don Quichotte, som er laget av de eldste vinstokkene på Chateau de la Gravelle. Dette er en av de eldste vinmarkene i området, og vinen har ligget sammen med bunnfallet i åtte måneder for å gi den det lille ekstra.

Det er også med på å gjøre vinen til et lite røverkjøp som passer perfekt sammen med vinterens skalldyr.

* (Vilkår)