Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Strålende dolcetto

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vajras dolcetto Monterustico er en referansevin for den piemontesiske druen.

Dolcetto er druen som ofte har lidd av at den har havnet i skyggen av sine storebrødre nebbiolo og barabera, selv om det kvalitetsmessig er liten grunn til det.

Vinene laget av dolcetto har en relativt tett purpurfarge, frisk syre og et fast tanninbitt i utgangen. Normalt drikkes dolcetto ung, men noen utgaver tåler tidens tann overraskende bra og utvikler seg i riktig retning på flaske i inntil ti år i noen tilfeller.

Dolcetto er på mange måter en hverdagsdrue, og favoritten til mange lokale vinbønder. Vinene er enkle å kombinere med mat: Flott til lokale skinker og oster, og den kan gi deg akkurat det du trenger til mange pastaretter, pizza eller enkle retter av lyst kjøtt og fugl.

Dolcetto di Dogliani Superiore fikk sin DOCG så sent som i 2005, og siden den gang kan vinen også kun kalles Dogliani om produsenten ønsker det. Appellasjonen er strengt regulert i forholdt til geografisk område, lagring og ikke minst avlingens størrelse som er den strengeste for alle dolcetto-appellasjonene i Piemonte, noe som også er med på å gjøre denne til den beste.

Monterustico er en dolcetto som kommer fra vinmarken ved sammen navn. Laget av den berømte piemontesiske produsenten Aldo Vajras sønner Isidoro og Giuseppe Vajra er den et strålende eksempel på druen med også hva en ny generasjon i Piemonte kommer til å skape i fremtiden.

* (Vilkår)