Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
«Sunne» flasker. Et utvalg gode viner med få kalorier.

«Sunne» flasker. Et utvalg gode viner med få kalorier.

Vinene som hjelper deg med nyttårsforsettene

Tekst

Her er ti gode viner med lite sukker og alkohol.

Nytt år betyr nyttårsforsetter, som ikke sjelden handler om sunnere livsstil. Hvilke viner du velger, har faktisk også noe å si for kaloriinntaket.

Det er ikke bare sukkermengden i vinen som har betydning. Alkoholen står selv for de fleste kaloriene i et vinglass. Mens sukker inneholder fire kilokalorier per gram, inneholder alkohol syv. For å finne viner som kan kombineres med et sunnere kosthold, må vi altså se både på alkoholprosenten og sukkermengden.

Søte bestselgere

Det er store forskjeller på sukkerinnholdet i vin, også i såkalte tørre viner. Flere av de ti mest solgte rødvinene på Vinmonopolet inneholder opp mot ti gram sukker per liter, noen nesten 16. Blant de mest solgte hvitvinene ser vi sukkerinnhold som nærmer seg 50 gram per liter.

Ekstra tørr champagne, viner fra Chablis og viner laget på druen muscadet i Loire har ofte et sukkernivå helt ned mot 0,5 gram per liter. De har også gjerne lav til moderat alkohol. Pierre Gerbais L’Osmose Extra Brut 2013 er en frisk og spenstig champagne med flott frukt. Den inneholder 1,2 gram sukker per liter og har en alkoholprosent på 12. Amphibolite Nature Muscadet 2015 fra Loire inneholder 0,80 gram sukker per liter og 11,5 prosent alkohol. Den er fersk og fruktig med en fin mineralitet.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Matvennlige viner

Blant rødvinene er det færre viner med lav alkohol, selv om man ser tendenser i varme land som USA og Portugal. Fra sistnevnte land er kanskje Luis Seabra den fremste representanten, og hans rødvin Indie med 12,5 prosent alkohol er en av de største lyspunktene fra Portugal de siste årene.

Vinelsker? Alt om vin leser du her.

Viner av druen gamay har også lav alkohol og er helt tørre. Lofi Gamay Noir 2016 fra California er nede på 0,10 gram sukker per liter og har en alkohol på 11,5 prosent. Det er en floral og delikat rødvin med flott frukt og lette tanniner.

Kraftige viner med høy alkohol krever tilsvarende tyngde i maten. Tørre viner med lav alkohol føles lettere og harmonerer godt med fisk og skalldyr, magert kjøtt og grønne, grønnsaksbaserte retter.

* (Vilkår)