Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bobler fra britiske Gusbourne.

Bobler fra britiske Gusbourne.

Sjelden Gusbourne kun til Norge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Alle flaskene er kommet til Norge.

De litt i overkant av 500 flaskene som er laget av denne kommer fra et fat fylt med chardonnaydruer av 2014-årgang. En varm og moden årgang, som kanskje var den første store av det slaget i britisk bobleproduksjon. Alle flaskene er kommet til Norge, som det eneste markedet i verden, men vinen er kun tilgjengelig i Polets tilleggsutvalg. Det betyr at den må bestilles på ditt lokale pol eller igjennom kundesenteret.

Fersk klassiker

På en klar dag kan man faktisk få øye på Frankrike herfra. Noen få kilometer innenfor Dovers hvite klipper i Sør-England ligger noen av de britiske øyers aller beste vingårder. Vingården Gusbourne er begunstiget med både det varmeste klimaet i landet og et kalkholdig jordsmonn, og er ikke bare berømt for sine musserende viner, men også for Englands kanskje beste rød – og hvitvin.

Gusbourne har siden første årgang i 2006, som kom for salg i 2009, markert seg som en av de absolutt beste.

Den originale Gusbourne Estate i Appledore i Kent kan dateres tilbake til 1410. Den 600 år gamle gården, som gjennom århundrene har dyrket hvete og neper, var også egnet for noe mer. Frem til 1650 var Appledore en skattefri fiskerlandsby, som takk for at de bygget kongens marine. Det var før hollenderne drenerte området, noe som i ettertid er grunnen til at det i det hele tatt er mulig å plante druestokker her.

På besøk hos sin datter i England, kom den sørafrikanske kirurgen Andrew Weeber over Gusbourne. Han så på jordsmonnet og tenkte at dette ville være et perfekt sted for dyrking av druer. Weeber var allerede deleier i en vingård i Stellenbosch hjemme i Sør-Afrika, og hadde erfart den hurtige utviklingen i landet etter apartheid. Britisk musserende hadde han smakt, og han var imponert over kvaliteten og potensialet.

I 2004 kjøpte han Gusbourne, med en klar visjon og ett eneste mål: å lage den beste engelske musserende vinen, med en kvalitet som kunne måles seg med de beste fra hele verden.

Hellig trekløver

De første vinplantene ble plantet i 2004 i Cherry Garden, som er Gusbournes første vinmark. Hele 20 hektar vinmark ble plantet mellom 2004 og 2007 i perfekt plasserte sørvendte helninger. Slik skal druene få mest mulig sol. Gusbourne har også plantet 32 hektar med vinmark i West Sussex, 25 av dem i 2020. Her er det et annet terroir, med mer kalk i jorden. I tillegg er det et av Englands tørreste steder.

Gusbourne dyrker kun de tre klassiske champagnedruene, chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Med en blanding av kloner fra Burgund og Champagne.

Det som skiller Gusbourne fra mange av konkurrentene, er lagringstiden de musserende vinene har, sammen med bunnfallet etter den andre gjæringen. På Gusbourne er det tre år, mens minimumskravet for britisk musserende er ni måneder. Lengre lagring gir mer kompleksitet til vinene. Noe annet som skiller Gusbourne fra konkurrentene er at vingården utelukkende lager årgangsvin, den har ikke en «non vintage» blend, som de aller fleste andre vinhus som produserer bobler.

93

Navn: Gusbourne Natural Brut oak aged chardonnay 2014

Produsent: Gusbourne Estate , Øvrige , England

Pris: 1199,90 Varenummer: 15657101 Utenfor sortiment, Importør: Heritage Wines AS

539 flasker laget, alle til Norge. Dufter av toast, modne epler, brioche, gjærbakst, brød og flint. Fyldig, rik, moden og kjøttfull mineralsk frukt på smak med en lang og knusktørr finish. Tydelige tørrstoffer og nydelig konsentrasjon samt lengde. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.