Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lager god vin. Vinmaker Lionel Fraisse fra Domaine Alain Voge i Rhône.

Lager god vin. Vinmaker Lionel Fraisse fra Domaine Alain Voge i Rhône.

En mester på syrah

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Cornas i Nord-Rhône er ikke større enn en eiendom i Bordeaux. Nå er vinene til en av deres beste produsenter Alain Voge her.

Syrah er mørk på farge, konsentrert på smak og med balanserte tanniner. Få landsbyer i verden lager en mer raffinert syrah enn den lille Cornas i Nord-Rhône. Her dyrkes utelukkende syrah, og en av de fremste representantene for druen er 78 år gamle Alain Voge. I dag er det Lionel Fraisse som styrer vingården. Han er vokst opp i Cornas og har kjent Voge hele livet.

– Alain er fortsatt med i de fleste prosesser, så jeg er ikke så nervøs om det eventuelt blir jeg som overtar.

Landsbyen Cornas i Nord-Rhône er en liten appellasjon. Den favner rundt 100 hektar vinmark. Her er Alain Voge tredje størst med 75.000 flasker fra 14 hektar.

– 2015, som nå er på markedet, er en solid og flott fyldig årgang.

Søk i vindatabasen her

Bordeauxs medisinviner

Cornas er keltisk og betyr brent jord, og de første som lagde vin her, var en munkeorden. Ifølge et lokalt sagn skal Karl den store ha berømmet vinen da han besøkte landsbyen i 840, og senere ble vinene kong Ludvig XVs favoritt. Cornas fikk fast plass på middager ved kongens hoffet.

På 1800-tallet ble vinene i Cornas kjøpt opp av slott i Bordeaux for å bidra med en fyldigere kropp og mørkere farge til deres viner. En uhørt praksis i dag, men på den tiden var det akseptert. Cornas fikk egen appellasjon så tidlig som i 1938, selv om bøndene i landsbyen ikke tappet vinene på flaske før rundt 1950. En av pionerene var Alain Voge.

– Han plantet vinstokker i bakkene igjen, som en gang var plantet av romerne og det var der de laget vin i middelalderen. På 1900-tallet ble disse forlatt til fordel for de i lavlandet. Voge og Clape gjorde noe med dette på 1950- og 60-tallet, og laget det nye Cornas, sier Lionel Fraisse.

Cornas strekker seg bare tre kilometer fra nord til sør og er ikke større enn en eiendom i Bordeaux. Vinmarkene her er av granitt ispedd kalk og befinner seg 250 meter over havet, noe som resulterer i viner med friskere syre og frukt. (Vilkår)