Meretes utvalgte: Hellas' beste rødvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Gresk rødvin til lam, har du ikke prøvd det?

I 1994 startet agronom Leon Karatsolas sammen med en av landets mest kjente vinmakere Yiannis Paraskevopoulos firmaet Gaia i en gammel nedlagt tomatpuré-fabrikk på Santorini. De to fikk umiddelbar suksess på hjemmemarkedet. Og bare tre år etter oppstarten hadde de kjøpt opp vinmarker på fastlandet for å lage landets beste rødviner.

Den røde greske druen Agiorgitiko, hjemmehørende i vinregionen Nemea, ble inspirasjonen. Et nytt vineri ble bygd 550 meter over havet i Koutsi i den øvre delen av Nemea vest for Athen. Paraskevopoulos, som hadde arbeidet i Bordeaux, visste hva som skulle til for å få Agirogitiko-druen til å skinne. Med franske eikefat, syv hektar vinmarker og lavt utbytte ble vinene til Gaia straks utropt til Hellas beste røde. En posisjon de fortsatt innehar.

Druen kan minne om en mellomting mellom den franske druen cabernet sauvignon og spanske tempranillo. Den har tanniner, som gjør at den godt kan ligge i noen år, samtidig som en krydret frukt og syre lett sjarmerer. Det er det som gjør at den passer perfekt til norsk lam.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner