Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vid verden. Sattlerhofs vinmarker ligger opp mot 550 meter over havet, noe som gjør den svært egnet til å lage friske og ferske hvitviner.

Vid verden. Sattlerhofs vinmarker ligger opp mot 550 meter over havet, noe som gjør den svært egnet til å lage friske og ferske hvitviner.

Ferskt og friskt i høyden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Andreas Sattler lager hvit- og dessertviner ingen andre kan måle seg med i østerrikske Südsteiermark.

Andreas Sattler fikk en tøff start på fjoråret da 80 prosent av druene ble ødelagt av frost. Våren var mild i Østerrike, og vinstokkene var tidlig ute, så da frosten kom i april med temperatur ned mot ti minusgrader, var skaden skjedd. De aller fleste vinprodusentene i Østerrike ble rammet, og noen mistet alle druene sine. Verst var det i regionen Steiermark sørøst i landet, men Andreas Sattler har ikke mistet motet:

– Det blir strålende kvalitet på de resterende 20 prosentene, forteller han.

– Det er det som er så synd og gjør det enda tristere å tenke på, hvordan hadde 2016 blitt om ikke vårfrosten hadde kommet og ødelagt alt?

Farsarven

Andreas Sattler representerer den nye generasjon vinmakere hos Sattlerhof, en av pionerene i Südsteiermark. Huset har satset på sauvignon blanc, en drue som tidligere var uvanlig i området. I dag er hvitvinen av sauvignon blanc en klassiker som kan måle seg med de beste fra Loire.

Vinbonde. Andreas Sattler, vinmaker hos Sattlerhof i Østerrike.

Vinbonde. Andreas Sattler, vinmaker hos Sattlerhof i Østerrike.

– Da bestefar arvet selskapet i 1965, var det bare kjedelige bulkviner å finne i regionen. Alle produserte store avlinger for å lage mest mulig vin. Men han var en utdannet vinkonsulent og så potensialet for sauvignon blanc. Alle lo og sa at ingen kom til å drikke vin laget av den druen. Vi måtte gå ned på avlingene for å få frem kvaliteten på sauvignon blanc, det nyttet ikke å lage vin av druen slik de pleide å gjøre. Det tok mellom 15 og 20 år å få frem druens potensial, sier han.

Andreas Sattler har mer eller mindre tatt over vinproduksjonen i familien etter pappa Willi. Sammen med søsknene Alexander, Lucas og Michaela skal han føre arven videre.

– Nå er jeg ansvarlig for kjelleren, men alle i familien har en sentral rolle. Jeg er veldig stolt av foreldrene og besteforeldrene mine, som har gjort så mye og banet vei.

Økovin

2013 var Sattlerhofs første årgang med økologisk drift, og alle druene blir håndplukket. Etter tre år innrømmer Sattler at de merker forskjell.

– Vinene er renere og har høyere syrenivåer. I tillegg er terroirkarakterer mer fremtredende, og det er tydeligere hvor de kommer fra.

– Vinmarken Sernauberg er en av de første vinmarkene vi plantet, den har sand i jordsmonnet. Kranachberg har kalk i jorden, noe som gjør at hvitvinen oppleves som den nesten har tanniner.

Som den viktigste produsenten av denne aromatiske druen i Østerrike har ikke bare Sattlerhof frontet den, men også regionen Südsteiermark og ikke minst vinmarken Kranachberg, som nå er regnet som en av regionens desidert beste.

Andreas Sattler innrømmer at de lager viner som koster mer enn naboene.

– Så vi må få folk til å smake dem, da er det stort sett gjort, legger han til.

Sattlerhof lager unike, rene og fyldige klare viner med tydelig druekarakter og adresse. I 2013 klarte det også å lage tre trockenbeerenauslese på tre forskjellige druer: muskateller, morillon (regionens kallenavn for chardonnay) og sauvignon blanc. De er nå tilgjengelige i Polets bestillingsutvalg sammen med familiens knusktørre hvitviner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.