Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den nye, lette vinen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Lettere. Viner med lav alkoholprosent harmonerer bedre med mat enn mange av de «tunge», alkoholrike vinene.

Lettere. Viner med lav alkoholprosent harmonerer bedre med mat enn mange av de «tunge», alkoholrike vinene.

Vin med lav alkohol er den nye vinen!

Lenge var det opplest og vedtatt at jo høyere alkohol vinen hadde, jo bedre var den – for da var den laget av modne druer. Men det er få viner som takler alkohol over 13,5 prosent på en god måte. Viner med lavere alkohol oppleves som lettere og har et bredere spekter av mat å harmonere med.

I hele vinverdenen foregår det en vridning mot mer delikate og elegante viner. Før var det vanlig at en burgunder og en bordeaux hadde en alkoholprosent på 11,5 og 12. I dag er det vanligste 13 og 14 prosent, som er et resultat av varmere vær.

Særlig unge og fremadstormende vinprodusenter i varme regioner som California, Australia og Sør-Afrika høster druene tidligere enn før for å oppnå høyere friskhet og lavere alkoholprosent. Dette gjøres også i varme deler av Europa. Er det for varmt et år, er det flere som velger å tilsette vann til druemosten for å oppnå lavere alkohol.

I Europa er det fortsatt områder som alltid lager viner ned mot 10 og 11 prosent alkohol. Som druen txakoli fra Baskerland, gamay fra Beaujolais, loureiro fra Minho i Nord-Portugal, vinene fra Muscadet i Loire og riesling fra Tyskland. Sistnevnte finnes også i alkoholprosenter ned mot syvtallet, men da er de halvtørre viner. En annen fordel med viner under 12 prosent alkohol er at de har lavere alkoholavgift. Det gjør at man får mer kvalitet for pengene.

(Vilkår)