Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Steve Matthiasson lager vin i Napa Valley som det har tatt tid for amerikanerene å like.

Steve Matthiasson lager vin i Napa Valley som det har tatt tid for amerikanerene å like.

Den nye California-vinens stjerneskudd: – Jeg kunne aldri kjøpt druer fra en annen bonde

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Steve Matthiasson er en av topprodusentene i vinstilen som blir kalt det nye California.

– Du vet, egentlig så kommer jeg fra Norge, men for tusen år siden da. For da dro mine forfedre til Island for å rømme fra Olav den Hellige. Og etter 800 år på Island dro de til USA. I 1878 tror jeg, da var det en vulkan som hadde utbrudd, så folk sultet, og derfor dro mine forfedre til Sør-Dakota for å få gratis land. Så min tipp tipp tipp oldemor bodde i en jordhule hele vinteren med fem barn og en nyfødt baby, og de overlevde på to kuer. Mens min tipp tipp tipp oldefar var i New York for å jobbe på jernbanen for å tjene penger. For å si det sånn, hadde ikke indianerne latt min tipp tipp tipp oldemor beholde kuene så hadde ikke jeg vært her i dag, forteller Steve Matthiasson, som i dag er en av Napas mest ettertraktede vinmakere.

Bondedrøm

– Ingen av mine foreldre jobbet i industrien, men jeg har alltid visst at det var bonde jeg ville bli. At det var vinbonde var litt mer tilfeldig. Fordi jeg brygget til øl hjemme, og da selskapet jeg jobbet for da jeg var 25 år hadde druer, så spurte jeg om jeg kunne så lage litt vin hjemme på badet. Så i 2003 bestemte jeg og min kone Jill at vi skulle lage litt vin for å selge, som en liten sidebusiness. Men det ble en reise jeg aldri hadde sett for meg.

Men ekteparet skulle snart få kjenne på kroppen at det ikke var enkelt å selge vin fra et lite og ukjent vineri i Napa, som var laget i en helt annen og delikat lett stil enn de andre store og berømte aktørene som var blitt fanget i det som amerikanerne kaller parkerization. Der vinprodusenter har endret stilen på vinene sine til en kraftigere og mer alkoholrik stil for å tekkes den nå pensjonerte vinkritikeren Robert Parker.

– Vi fikk store problemer med å selge rødvinen vår da han ga oss 88 poeng den ene gangen han testet den. Men tidene har heldigvis endret seg. Det er flere nisjer nå, og mange kunder ønsker heldigvis viner som vi lager. Både de og vi jakter på balansen i vinene, ikke på kraften.

– Jeg selger vin over hele verden nå, men jeg har aldri tatt ut en lønning, selv om vi har 12 ansatte. Det jeg egentlig lever av er å konsultere for andre vinprodusenter.

Utypisk California

For tre år siden fikk ekteparet muligheten å kjøpe en eiendom sørvest for Napa by. Det gjorde tilgangen på økologiske og egendyrkede druer mer stabilt.

– Vi dyrker mesteparten av druene som vi bruker. Men jeg kjøper druer fra to vinmarker som jeg har dyrket i 18 år. Jeg må dyrke druene selv, jeg kunne aldri ha kjøpt druer fra en annen bonde, da hadde jeg ikke fått de druene jeg ville. For det vanlige i California er å plukke druene når de potensielt har en alkohol på 19 prosent, før de blir vannet ut til 16 prosent eller lavere. Det ønsker ikke jeg. Problemet er at folks inntrykk av vin fra California er store og rike, alkoholsterke viner, og da vil de bli skuffet når de smaker våre viner.

Nå er ekteparet Matthiassons viner på Polets nettbutikk og bestillingsutvalg sammen med deres vermouth.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.