Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vingården Hirsch på Sonoma Coast lager noen av de beste vinene på druen Pinot Noir i California. I tillegg selger de blant annet druer til Ted Lemon og Littorai.

Vingården Hirsch på Sonoma Coast lager noen av de beste vinene på druen Pinot Noir i California. I tillegg selger de blant annet druer til Ted Lemon og Littorai.

Ettertraktede amerikanere slippes på Polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Men de er få flasker å få tak i.

I morgen slippes det mange strålende viner fra USA i et begrenset antall flasker på Polets bestillingsutvalg. Men det er nok vinene til Ted Lemon og Littorai, samt Steve Matthiasson som kommer til å skape kø.

Ted Lemon, mannen bak en av Amerikas beste og mest ettertraktede vinprodusenter Littorai vokste opp i New York, og ble hektet på vin etter et studieopphold på universitetet i Dijon i Burgund i Frankrike på 1980-tallet. Der arbeidet han hos flere av Burgunds mest berømte vingårder – Roulot, Roumier, Dujac og Bruno Clair. Etter å ha returnert til USA ble han raskt kallet tilbake til Dujac. Til dags dato er han den eneste amerikanske vinmakeren som har vært ansvarlig for en vingård i Burgund.

Etter en tur til den amerikanske vestkysten i 1992 med sin kompanjong og kone Heidi startet hans eget eventyr. Året etter begynte de å lage sin egen vin i Sonoma, vest for Napa.

– 1993 var vår første årgang, vi laget 150 kasser hver av pinot og Chardonnay, har Ted Lemon tidligere fortalt til Smak.

Sonoma eller Napa? I mars er det mye å velge mellom fra de to berømte vinområdene i California.

Sonoma eller Napa? I mars er det mye å velge mellom fra de to berømte vinområdene i California.

Sped start

I begynnelsen kjøpte ekteparet Lemon alle druene. I 2003 kjøpte de en nedslitt eplegård og begynte å plante druer i stedet.

– Vi hadde ingen penger og plantet litt hvert år, etter hva vi tjente. I dag dyrker vi 40 prosent av det vi trenger. I tillegg plukker vi ut pene «plotter» som jeg vil kjøpe fra, og prøver å få dyrkerne til å velge økologisk i stedet for konvensjonell dyrking. Det gjorde vi i sin tid med Charles Heintz, og det er i dag en av det beste vinmarkene vi kjøper fra. Det er viktig å få folk på bedre tanker.

Det eneste ekteparet vil dyrke er Chardonnay og Pinot Noir. Ted Lemon mener de passer best til det kjøligere klimaet her ute. Vinene er elegante og delikate med lav alkohol ned mot 12 prosent – og de beste av sitt slag i USA. Hittil er det bare en liten hærskare av vinentusiaster som bare må ha de 4000 kassene de lager årlig, fordelt på 14 forskjellige viner.

I morgen lanseres flere av Littorais viner, i tillegg til glimrende viner fra ekteparet Matthiasson. Samt Rhys, Raen, Jonata, Ramey, Hirsch og nykommeren The Hilt.

Vinene til Jonata er tilbake i Norge etter noen års opphold.

Vinene til Jonata er tilbake i Norge etter noen års opphold.

Les anmeldelse av 800 nyheter på Polet i mars her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mine seks favoritter

93

Navn: Matthiasson Napa Valley Dead Fred Vineyard Cabernet Sauvignon 2016

Produsent: Matthiasson Family Vineyards , California , USA

Pris: 839,10 Varenummer: 11206501 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av blomster, modne solbær og plommer med hint av tre. Tett og konsentrert bløt og saftig tett frukt på smak med en lang og fast utgang. Nydelig og kjølig lang finish. MB

93

Navn: Littorai Hirsch Vineyard Sonoma Coast Pinot Noir 2017

Produsent: Littorai , California , USA

Pris: 779,10 Varenummer: 11482501 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

24 flasker slippes i Norge av en produksjon på 3120 flasker. Lukket på duft med hint av villbringebær, granatepler og tre. Fersk og delikat frisk frukt på smak med en pen lengde og lette balanserte tanniner. MB

93

Navn: Littorai B.A. Thieriot Vineyard Sonoma Coast Chardonnay 2017

Produsent: Littorai , California , USA

Pris: 779,10 Varenummer: 11488901 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

48 flasker kommer til Norge. Lukket på duft med hint av sitrus og epler med hint av tre. Delikat og frisk syre med en tydelig mineralitet på smak med lette tørrstoffer og en lang konsentrert utgang. MB

93

Navn: Rhys Horseshoe Chardonnay 2016

Produsent: Rhys Vineyards , California , USA

Pris: 898,00 Varenummer: 11663901 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Floral duft med hint av tre, flint og lime. Frisk og spenstig syre på smak med en lang og mineralsk og konsentrert utgang med en salt finish. Nydelig lengde. MB

92

Navn: The Hilt Old Guard Pinot Noir 2016

Produsent: The Hilt , California , USA

Pris: 730,20 Varenummer: 11477201 Utenfor sortiment, Importør: Scent Hound AS

Dufter av mørke bringebær og tre. Saftig og dyp sødmefull og mørk frukt med en frisk syre og lange lett tørre tanniner. MB

92

Navn: Black Sheep Finds Holus-Bolus Presqu'ile Syrah 2017

Produsent: Black Sheep Finds , California , USA

Pris: 429,00 Varenummer: 11232701 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Floral duft med hint av sort pepper, krekling og bjørnebær. Tett og sødmefull frukt på smak med lange og ferske tanniner. Nydelig kjølig og lang utgang. MB

Test av over 70 vinnyheter fra USA i mars