Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Egon Müller lager ypperlige søte Rieslinger.

Egon Müller lager ypperlige søte Rieslinger.

Verdens dyreste dessertvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fredag kan verdens dyreste dessertvin bli din om du er villig til å punge ut 49.999,90 kroner for en halvflaske.

– Vi brukte tre uker på å høste inn alt i 2017, men så var også den totale produksjonen på kun 30.000 liter, forteller Egon Müller.

– Jeg måtte skynde meg å høste da jeg så at syrenivået var på vei ned. Hadde jeg ventet, hadde nok konsentrasjonen blitt bedre, men friskheten lavere.

Nå er hans 2017-årgang her, med noen få flasker av hans berømte trockenbeerenauslese, som for første gang er til salgs i Norge.

Sorteringsjobben

Lavmælte og beskjedne Egon Müller har et navn som gir stjerner i øynene hos de fleste rieslingelskere, med flasker som oppnår høyere priser enn noen andre i Tyskland, toppet med hans trockenbeerenauslese som koster rundt 125.000 kroner for en flaske.

– Jeg spør noen ganger mine kunder om hvorfor de kjøper mine viner, og nesten alle sier «renhet». Så det er jo fint at så mange er villige til å betale prisen.

Men så er det heller ingen vinprodusenter i Tyskland som tar større sjanser, eller lager vin med så få kompromisser som ham.

– I 2017 var det det botrytiserte druer og friske druer på samme klasen. Så det var mye sorteringsjobb, da det var rundt 30 prosent av vinmarken som var infisert med botrytis.

Egon Müllers rieslinger kan ligge i kjelleren i mange tiår, sånn som denne fra 1975.

Egon Müllers rieslinger kan ligge i kjelleren i mange tiår, sånn som denne fra 1975.

Kultivert for første gang

Han holder til i Saar, som blant mange regnes som en del av Mosel. Ved foten av regionens mest berømte vinmark, Scharzhofberg, ligger hans slott. Han er en av vinmarkens største eiere, med sine 8,5 hektar. I midten av marken er hans eldste plott, som er tett plantet. Vinstokkene her stammer fra perioden mellom 1895 og 1905.

Mannen som utelukkende lager halvtørre og søte rieslinger i dag, innrømmer at det hendte at han laget tørre viner i årene 1971–1998, etter at han i 1971 hadde et uhell og laget en tørr auslese.

På 80-tallet ble man ikke tatt seriøst som vinprodusent om man ikke laget tørre viner. Men så kom det en ny generasjon som begynte å sette pris på de søte og halvtørre vinene. De så på Tyskland på en annen måte, og etter 2005 har ting begynt å skje, populariteten til vinene har tatt av.

Tyktflytende gull

Hans gjeveste vin, trockenbeerenauslese, er en sjelden sak, som kun er laget i de årgangene det lar seg gjøre å få så fine edelråtne druer som skal til for å lage denne gylne og tyktflytende nektaren. Knappe 15 liter druejuice kommer fra 700 kilo håndplukkede botrytis-infiserte druer.

– 2007 årgangen tok det fire år å gjære ferdig, for det er så mye sukker, forteller Müller.

Hans far laget den første trockenbeerenauslese i 1959, og så i 1971, -75 og -76 – og så ingen før i 1989 igjen. De siste årene har Egon Müller laget nesten hvert eneste år.

Müller foran sitt majestetiske slott i Saar.

Müller foran sitt majestetiske slott i Saar.

– Det var det enklere å ha gamle flasker i kjelleren på et tidspunkt da tysk vin ikke var så populært. Nå er det vanskelig, da etterspørselen er blitt så stor.

Nå har ikke jeg testet trockenbeerenauslese fra 2017, men 2007 ble testet i Tyskland forrige uke – og aldri har jeg smakt en mer konsentrert dessertvin enn det. Så tyktflytende at den egentlig ikke vil forlate flasken man heller fra. Med en mørk ravgul farge og en syre og konsentrasjon som gjør at smaken sitter i munnhulene i timevis etterpå. Om det er verdt prisen? Det er alltid vanskelig å si, da hva man ønsker å betale for en slik vin, er svært individuelt. Men det lages neppe en mer sammensatt trockenbeerenauslese i dag, og prisen i London ligger på rundt 65.000 kroner for en halvflaske.

98

Navn: Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese 2007

Produsent: Egon Müller , Mosel , Tyskland

Varenummer: 0 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor

Dufter av trøffel, botrytis og voks med hint av marsipan og tørkede aprikoser. En helt hinsides konsentrasjon på smak med en syre som får svettekjertlene til å begynne å jobbe. Søt, rik og sammensatt kompleks frukt som legger seg lag på lag. Lang og lenger enn kanskje noen annen vin. Legendarisk. MB

Fredag morgen slippes Müllers viner i Polets tilleggsutvalg. Produktene i tilleggsutvalget listeføres ikke i polets nettbutikk. Disse vinene kan nå bestilles gjennom det lokale polutsalget.

Det er enkelt å se hvorfor romerne valgte å plante en vinmark akkurat her for 2000 år siden.

Det er enkelt å se hvorfor romerne valgte å plante en vinmark akkurat her for 2000 år siden.