Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- En beaujolais på høyde med Burgund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Dette er vinen som gir beaujolais en ny mening.

Beaujolais har forlengst kvittet seg med sitt halvdårlige rykte som kommersielle, lettdrikkelige rødviner. Nå kan de beste måle seg med rødvinene fra sin mer berømte nabo i nord, Burgund.

Jean Foillard tok over farens domaine på knappe fire hektar utenfor landsbyen Villié-Morgon i Beaujolais i 1980. Sammen med de tre andre vinprodusentene Marcel Lapierre, Jean-Paul Thévenet og Guy Breton, var Foillard tidlig ute med å skape en motpol til det som var datidens berømte kommersielle Beaujolais Noveau. «The gang of four», som de ble kalt, var inspirert av den tradisjonelle vinprodusenten Jules Chauvet. De kuttet ut gjødsel og innsektsmidler i vinmarken samtidig som de begynte å bruke gamle vinifikasjonsteknikker. Samtidig innførte de utsortering av usunne druer og minimal bruk av svovel. Filtrering av vinene ble også kuttet ut.

Resultatet ble en Morgon ingen hadde sett maken til tidligere. Fyldigere, med en dypere konsentrasjon og et mer markant druepreg. Det var langt unna deres kommersielle lillebror Beaujolais Nouveau, som smakte mer av banan og tutti frutti.

I dag har Foillard 16 hektar med vinmark, hvorav seks hektar på den eldgamle vulkanen som danner åsen og vinmarken Côte du Py, rett utenfor Villié-Morgon.

Jordsmonnet som består av granitt og skifer er med på å gi gamay-druen det lille ekstra for å gjøre den fyldigere og mer strukturert enn det som gjengs er i Beaujolais. De forskjellige parsellene blir blandet sammen. Før vinene får et opphold i gamle fat.

Côte du Py fra 2016 er den beste årgangen fra vinmarken jeg har smakt. Den er mer delikat og finessepreget enn det den pleier å være. Nærmest på høyde med en klassisk burgunder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.