Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sensommergodt. Nå er det sesong for den norske delikatessen edelkreps. Man skal regne én kilo per person for et fullverdig måltid.

Sensommergodt. Nå er det sesong for den norske delikatessen edelkreps. Man skal regne én kilo per person for et fullverdig måltid.

De beste vinene til krepsegildet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ferskvannskreps og vin er ikke en lett kombinasjon. Løsningen ligger i Bordeaux.

Akkurat nå bugner fiskediskene av rødmende og nykokte, små delikatesser. Dyre, men verd prisen. Krepsesesongen er en begrenset og intens affære. Her til lands varer den fra 6. august til 15. september generelt – 10. august til 17. august i Steinsfjorden og Tyrifjorden. Ferskvannskrepsen finnes i vann på Østlandet, men også enkelte steder på Vestlandet og i Trøndelag.

I Norge finnes bare én art ferskvannskreps: edelkrepsen. Den er skjør og utsatt for pest fra tid til annen, men Norge er et av få land i verden med en livskraftig bestand.

Dill til besvær

Krepsen i fiskedisken er ofte kokt sammen med krondill og salt, som setter et markant preg på det tandre kjøttet. Mange velger øl og akevitt til, og en vin som fungerer godt til, er ikke så lett å finne. Krepsekjøttet har en lett sødmefull og delikat smak, men når man tilsetter salt og krondill, trenger man en vin uten høy alkohol.

Tradisjonelle norske hvitvinsfavoritter som sancerre, chablis og tysk riesling fungerte forbausende dårlig til ferskvannskreps. En frisk og lett blanc de blancs-champagne fungerer, men ikke optimalt.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

De beste kombinasjonene får man med en hvit Bordeaux. Den har mineraliteten som fungerer godt sammen med krepsen, samtidig som druen sauvignon blancs grønne preg harmonerer supert med dillen. Spiser man kreps sammen med brød og majones, har disse vinene både syre og kraft til å takle begge deler.

Alternativt passer en lett og alkoholsvak alvarinho eller loureiro fra Portugal eller Spania. Et annet alternativ er en delikat og mineralsk muscadet fra Loire i Frankrike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.