Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Et knippe av de beste rødvinene på boks.

Et knippe av de beste rødvinene på boks.

– Det er ingen grunn til å hamstre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Polet opplever økt salg av rødvin på papp etter regjeringens tiltakspakke på torsdag. Dette er vinene det er verdt å kjøpe.

– Det er ingen grunn til å hamstre, for vi har varer. Folk skal ikke frykte tomme butikker, sier Vinmonopolets kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Forrige uke solgte Vinmonopolet omtrent det samme som de pleier å selge uken før påske – totalt cirka 2,1 millioner vareliter på landsbasis. Til sammenligning er salget siste salgsuke før jul opp mot 5 millioner vareliter.

Fredag 13. mars hadde Vinmonopolet omtrent samme kundeantall som på en vanlig vinterfredag. På lørdag ble det solgt 275.000 liter på landsbasis mot 250.000 liter på en vanlig vinterlørdag. Tallene viser at folk opptrer rasjonelt, mange dropper handleturen til Vinmonopolet. Samtidig selges det noe mer per transaksjon.

– Interessant nok ser vi en topp i salget torsdag forrige uke, rett etter at regjeringen la frem sin tiltakspakke. Særlig fikk rød pappvin et løft torsdag 12. mars med et totalsalg på snaut 315.000 liter denne dagen, sier Nordahl.

– Økt interesse for pappvin er typisk når mange planlegger å dra på hytta. Mange ønsker praktisk emballasje med lav egenvekt.

Påskestemning

Rett under 60 prosent av all vin som blir omsatt i Norge, er i kartong. Dette er et nærmest særnorsk fenomen – bare våre svenske naboer drikker mer vin på boks, noe vi nordmenn delvis kan påta oss skylden for. På grunn av nordmenns higen etter pappvin bugner det av rødvin på boks på Vinmonopolet, i alt rundt 275, og flere av dem er laget kun for det norske markedet. Men det er dessverre langt mellom godbitene.

Tappedato, tappedato, tappedato

Skal, vil og må man kjøpe kartongvin, er det viktigst å tenke på tappedatoen. En god vin på boks bør ha frisk fruktkarakter og karaktertrekk fra voksestedet. Når kartongvinene blir over seks måneder gamle, bærer mange preg av sliten frukt og oksidasjon. Spesielt gjelder dette rødvinene.

Jo ferskere, jo bedre, er en god regel å huske på.

Posetappet vin oksiderer vesentlig raskere enn tilsvarende vin på glassflaske, også før posen åpnes. For å øke holdbarheten tilsettes vin på boks mer svovel. Sjekk derfor boksen grundig for informasjon om når den er tappet – tappedato skal stå på boksen. Er det over fire måneder siden, bør du se etter en annen.

Selv om flere er datomerket, finnes det i dag ikke krav til merking av tappedato, og informasjonen kan ligge skjult i et kryptisk lot-nummer. Spør i så fall de ansatte om hjelp.

Og husk, når boksen er åpnet, synker holdbarheten betraktelig. Etter to til tre uker kan vinen allerede være fallert. Kjølig oppbevaring gjør at vinene holder seg bedre og lengre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mine ti rødvinsfavoritter på boks: