Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vinskatter med kjellerpotensial

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Gyldne dråper hviler i vinkjelleren hos Domaine Huet i Loire.

Gyldne dråper hviler i vinkjelleren hos Domaine Huet i Loire.

De tåler årtier i kjelleren, og fåes både i tørre og halvtørre utgaver. Nå er Domaine Huets viner fra 2014 her.

Få hvitviner kan skilte med like lange fremtidsutsikter i vinkjelleren enn vinene fra Domaine Huet i Loire. Laget på druen chenin blanc som har vært dyrket i området i over tusen år og fra noen av Loires beste vinmarker beliggende i Vouvray.

Chenin blancs høye syre gjør den svært allsidig og ikke minst lagringsdyktig. Og i Vouvray lages det rasepregede tørre, søte og musserende viner av druen til en ofte svært god pris.

De søte, kan takket være druens intense syre ligge opp mot 100 år i kjelleren, de tørre i mellom 20 til 50 år.

Verdens fremste chenin blanc

Produsenten Domaine Huët ble startet i 1928 av Victor Huët, en parisisk bistroeier som etter en krigsskade under Første verdenskrig flyttet på landet og kjøpte vinmarken Le Haut-Lieu. Hans sønn Gaston Huët drev gården videre i 55 år, med unntak av fem år i tysk fangeleir under Annen verdenskrig.

Gaston Huët skjønte at kvaliteten i sluttproduktet begynner med en bra vinmark. Flere vinmarker ble kjøpt, og Huët ble snart regnet som den beste produsenten i området. Fra 1971 bragte Huëts svigersønn Noël Pinguet arven videre. Gaston Huët døde i 2002, samme år som den New York-baserte investoren Anthony Hwang kjøpte seg inn i firmaet.

Etter 2011-innhøstingen valgte Noël Pinguet å forlate eiendommen etter en uengighet om vinstil med de nye eierne. Hwang ville legge mer vekt på produksjon av tørre viner hvor druene høstes tidligere, og dermed unngå noe av risikoen som hører med til produksjon av de søte vinene som i sin tid gjorde Huet verdensberømt.

Den nye sjefen Jean-Bernard Berthome, Huëts vinmarks-ansvarlige i mer enn 30 år, har allikevel fortsatt tradisjonen med å lage noen av verdens beste viner av druen chenin blanc.

Steinete

Le Haut-Lieu er en av vinmarkene som har tilhørt Huët fra starten. Den er på rundt ni hektar, har det rikeste jordsmonnet av alle familiens vinmarker bestående av kalk og leire. Den står bak Huëts mest tilgjengelige viner.

Vinmarken Le Mont regnes som Vouvrays beste vinmark. Her er det mindre leire og mer stein. Resultatet er en av de mest lagringsdyktige vinene i Loire.

En liten del av Le Mont heter Le Clos du Bourg. Den har skrinn og steinete jord og fremstår som en mineralsk utgave av Le Mont.

Alle de tre vinmarkene resulterer i en Sec, Demi-Sec, eller Moelleux-utgave, som betegner sødmen i vinen. Den 35 hektar store eiendommen blir dyrket 100 prosent biodynamisk. Nå er den flere viner fra Huet i Polets bestillingsutvalg.

93

Navn: Domaine Huet Vouvray Le Mont Demi-Sec 2014

Produsent: Dom. Huet , Loire , Frankrike

Pris: 379,00 Varenummer: 6938501 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av honning, kalk og våt ull. Lett sødmefull og moden frukt på smak med en balansert syre og sødme. Lang og tørr konsentrert finish. MB

93

Navn: Domaine Huet Vouvray Le Mont Sec 2014

Produsent: Dom. Huet , Loire , Frankrike

Pris: 339,00 Varenummer: 6938301 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Jordsmonnspreget duft med hint av honning, kalk og ull. Tett og konsentert mienralsk frukt på smak med en begynnende moden frukt og en lang vidunderlig utgang. MB

92

Navn: Domaine Huet Vouvray Clos Bourg Demi-Sec 2014

Produsent: Huet , Loire , Frankrike

Pris: 379,00 Varenummer: 6938401 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Noe lukket på duft med hint av flint og honning. Lett sødmefull på smak med en lett tørr og lang finish og en moden mineralsk frukt. Bløt finish. MB

91

Navn: Domaine Huet Vouvray Clos du Bourg Sec 2014

Produsent: Huet , Loire , Frankrike

Pris: 339,00 Varenummer: 6938601 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av nyper og gule epler. Frisk og kjølig syre på smak med en lang og tørr utgang kombinert med en begynnende moden frukt og lang lett sødmefull finish. MB

90

Navn: Domaine Huet Vouvray Le Haut-Lieu Sec 2014

Produsent: Dom. Huet , Loire , Frankrike

Pris: 269,00 Varenummer: 6938201 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Noe lukket på duft med hint av voks. Frisk syre og en bløt lett sødmefull frukt på smak kombinert med en lett tørr utgang. MB

Andre nyheter fra Loire i mars: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.