Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lett å like. Taleggio på varm toast får selv de største osteskeptikere til å smelte.

Lett å like. Taleggio på varm toast får selv de største osteskeptikere til å smelte.

Taleggio og chardonnay

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Vemmes du av tanken på smakssterke oster? Da er taleggio noe for deg.

Fakta: Taleggio

Italiensk kumelkost

Stort sett laget av pasteurisert kumelk, uten at det gjør osten smakløs. Taleggio er alltid avlang, men kan variere i størrelse. Osten er å finne i de fleste ostedisker her til lands.

Osten er lagret i seks til ti uker, og finnes både industrielle og håndlagde utgaver. Sistnevnte blir gjerne lagret i grotter.

Fakta: Cervaro della Sala 2014

90 poeng

Tydelig steinete duft med hint av tre og toast. Bløt, lett moden og fyldig frukt på smak, med fremtredende mineralitet. Lang, tørr utgang med trepreg.

March. Antinori, Umbria, Toscana

349,90 kroner, 3287501, bestilling, Vinetum

Taleggio er kremet, lett saltet og har en frisk og markant syrestruktur. Den er forholdsvis mild på smak, lett å like – og nærmest umulig å ikke like. Taleggio er blant Italias mest kjente oster, og en av få italienske rødkittoster. I tillegg er den lett å få tak i; den fås kjøpt i små biter i de fleste ostedisker her til lands.

Osten ble skapt på 1100-tallet av bønder i landsbyen Taleggio, ikke langt fra byen Bergamo i den italienske regionen Lombardia. Den ble laget sent på høsten og om vinteren, etter at kuene var kommet ned fra fjellet. Tradisjonelt ble osten lagret i grotter, noe de beste produsentene fortsatt sverger til.

Taleggio er en utpreget hvitvinsost – da gjerne en fyldig og eikelagret utgave med mineralsk karakter. En chardonnay-basert hvitvin fra Umbria eller Toscana er ostens beste følgesvenn. Disse vinene har et lett trepreg og en nøttaktig smaksutgang som passer den kremete osten godt. Skulle man i tillegg ha en trøffel liggende, vil et dryss av denne vidunderlige skapningen være prikken over i-en.(Vilkår)

Les om flere gode kombinasjoner i spalten Ost & vin: